Net zwanger?

Van harte gefeliciteerd met jullie zwangerschap! Een bijzondere tijd breekt aan voor jullie. Graag willen we jullie in de zwangerschap zo goed mogelijk begeleiden. Er komt een hoop op jullie af nu. Wat moet je allemaal regelen? We willen jullie daar graag bij helpen. En natuurlijk mag je ons ook altijd bellen bij vragen!

verloskundigen-ruyschstraat-zwangerschapstest2

Zodra je zwangerschapstest positief is kun je ons bellen voor het maken van een eerste afspraak op een van onze spreekuurlocaties in Alkmaar, Bergen, Oudorp, Warmenhuizen en Tuitjenhorn. Een verwijzing of bezoek aan de huisarts is niet nodig. In de regel plannen we de eerste afspraak, de intake, rond 8 weken zwangerschap.

Om je zwangerschap aan te melden vul ons aanmeld-formulier op deze site in.

Nog voor je eerste controle is het goed om er bij stil te staan dat je zwanger bent en daar rekening mee moet gaan houden. Op de site ZwangerWijzer kun je een vragenlijst invullen die eventuele risico’s voor jou op een rijtje zet. Ook krijg je meteen praktische informatie over eventuele risico’s. Vul de vragenlijst in en neem eventueel een copie mee op ons spreekuur. Klik hier om naar de site te gaan van ZwangerWijzer.

Hieronder vind je ook informatie die van belang is vanaf het moment dat je weet dat je in verwachting bent:

Foliumzuur

Slik extra foliumzuur om de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Er is dan sprake van een open ruggetje, een open schedel, hazenlip of open gehemelte.

Foliumzuurtabletten van 0,4 of 0,5 mg zijn te koop bij elke drogist en apotheek. Geadviseerd wordt 1 tablet per dag te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot een zwangerschapsduur van 10 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.

Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.

Voor meer informatie: klik hier.

Multivitamines:

Als je gezond eet hoeft je tijdens de zwangerschap geen extra vitaminen te slikken. Wanneer je toch multivitaminen wilt gebruiken kies dan de multivitaminen voor zwangere vrouwen. Deze multivitaminen bevatten alle vitaminen die goed zijn voor zwangere vrouwen in de juiste dosering. N.B. Let er op dat je kijkt naar de hoeveelheid foliumzuur in de multivitaminen door de bijsluiter te lezen. Als dit 0,4-0,5 milligram is, dan hoef je geen foliumzuur er meer bij te slikken.

Moeders voor Moeders:

Als je nèt zwanger bent, in de eerste 4 maanden, bevat je urine het hormoon hCG. Dit hormoon kan vrouwen die moeilijk zwanger worden helpen om wel zwanger te raken. Moeders voor Moeders verzamelt deze urine om er medicijnen van te maken. Deze medicijnen kunnen andere vrouwen helpen om zwanger te worden (bijv. bij IVF). Als je mee wilt doen meld je dan zo vroeg mogelijk in je zwangerschap aan.

Voor twee eten is niet nodig maar het is in de zwangerschap wel extra belangrijk dat je goed en gevarieerd eet.
Hiernaast zijn er nog een aantal gerichte voedingsadviezen:

Beperkte inname van vitamine A

Vitamine A hebben we allemaal nodig, maar een overdosering kan de ongeboren baby schaden. Vitamine A zit veel in orgaanvlees (lever, nier, hart). Een broodje leverworst of wat paté per dag kan geen kwaad, eet echter geen hele gebakken lever. Pas ook op met vitamine-preparaten. Het belangrijk dat die speciaal geschikt zijn voor zwangere vrouwen, dan is de hoeveelheid vitamine A aangepast.

Listeria

Dit is een bacterie waar je kindje in de baarmoeder ziek van kan worden. Hij kan voorkomen in rauwe melk en zachte kaas die van rauwe melk gemaakt is (op de verpakking staat dan “au lait cru”). Deze bacterie kan ook voorkomen op andere voedingsmiddelen die voor consumptie niet verhit worden (bijv. voorverpakte rauwe gesneden groenten, kip, vacuüm-verpakte vis), die lang in de koelkast bewaard worden. Bewaar deze dus zo kort mogelijk en koop het liefste vers. Het is belangrijk dat je kritisch bent op wat je eet, dat je niets eet wat over de houdbaarheidsdatum heen is en kliekjes alleen eet na goed verhitten. Listeria is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken. Goed verhitte producten kunnen dus geen kwaad. Om die reden moet je dus verse melk van de boerderij goed koken.

Toxoplasmose

Dit is een voor de baby schadelijke parasiet. Het kan in rauw vlees en in uitwerpselen van jonge katjes voorkomen. Daarom adviseren we alleen goed doorbakken vlees te eten en geen rauwe vleeswaren (filet americain, ossenworst, carpaccio etc). De kattenbak schoonmaken of in de tuin werken (of planten verpotten) kun je het best alleen doen met handschoenen aan.

Voldoende vocht inname

Omdat je in de zwangerschap veel vocht nodig hebt voor de aanmaak van bloed, vruchtwater etc. is het belangrijk dat je goed drinkt. Naast wat je gewoonlijk al drinkt bij de maaltijden en tussendoor raden we 1 tot anderhalve liter vocht extra aan. Kijk goed naar de kleur van je plas; is het donker van kleur dan drink je te weinig. Een heldere plas is prima. Tekort aan vocht geeft snel hoofdpijnklachten. Zorg standaard voor een drinkflesje water in je tas.

Roken

Roken en meeroken tijdens de zwangerschap brengt grote risico’s met zich mee. Het beste is zo snel mogelijk helemaal stoppen! Praat er open over en wees niet bang om te vertellen dat je rookt en hoeveel. Samen kunnen we kijken welke oplossingen mogelijk zijn. Als je veel moeite hebt met het stoppen met roken kan accupunctuur je ook vaak helpen. Zowel de huisarts als de verloskundige kunnen je hiermee helpen. Klik hier voor meer informatie.

Alcohol

Als je een kinderwens hebt en je nog regelmatig alcohol drinkt heb meer kans op het krijgen van een miskraam. In de zwangerschap is  het promillage alcohol in het bloed van de zwangere vrouw is nagenoeg gelijk aan dat van de baby. Een vrouw zweet en plast alcohol uit. Een baby zweet niet, maar plast de alcohol uit in het vruchtwater en drinkt datzelfde vruchtwater weer op. Een volwassen vrouw doet er nog geen twee uur over om een glas alcohol te verwerken, de lever van de baby heeft daar 24 uur voor nodig. Alcohol komt in al het lichaamsvocht terecht en wordt niet door de placenta tegengehouden. Het is onduidelijk bij welke hoeveelheid alcoholgebruik er schade ontstaat bij de baby. Er spelen allerlei factoren een rol: je leeftijd, het moment in de zwangerschap waarop gedronken wordt, de hoeveelheid alcohol die je drinkt, of de lever van de  baby al functioneert… Als er door het gebruik van alcohol schade ontstaat aan de baby is dat niet met een echo te zien. Per jaar worden er ongeveer 500 kinderen geboren met schade door alcoholgebruik (Foetaal Alcohol Syndroom: FAS), (dat zijn er ongeveer 2x zoveel als met het syndroom van Down). Het beste advies dat we kunnen geven is daarom dus ook om helemaal niet te drinken. Alcohol komt ook in de borstvoeding terecht. Kijk voor meer informatie op www.alcoholenzwangerschap.nl.

Medicijngebruik

Als je in verwachting bent is kun je niet alle medicijnen gebruiken. Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor het kindje. Overleg met ons of je medicijnen ook in de zwangerschap gebruikt kunnen worden. Mogelijk kan de huisarts je een alternatief middel voorschrijven. Soms kan een homeopathisch middel ook klachten verminderen. Geef ook altijd aan de apotheek door dat je zwanger bent. Bij hoofdpijn die niet meer dragelijk is mag je bij uitzondering een paracetamol gebruiken. Bij een blaasontsteking kan een huisarts ook antibiotica voorschrijven die geschikt is in de zwangerschap. Gebruik in de zwangerschap alleen medicijnen na overleg met de huisarts of verloskundige, dus niet op eigen initiatief. Laat het ons ook altijd weten wat je voorgeschreven hebt gekregen. Als een tandarts het nodig vindt om je te verdoven mag dat. Geef wel altijd aan de tandarts door dat je zwanger bent.

Drugs

Drugsgebruik kan invloed hebben op de eicel en spermacellen, eileider, baarmoeder. Ook kan het de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren. Lukt het je niet om te stoppen met het gebruik van drugs, vraag dan om hulp van je huisarts of schakel andere hulp in. Kijk op de website van het Trimbos instituut voor meer informatie over drugs en zwanger worden.

 

En dan is het wachten tot je op de eerste controle kunt komen bij ons! Meestal kom je rond 8 weken voor het eerst op controle, de intake, die tussen de 45 tot 60 minuten duurt. Wat houdt de intake in?

  • In kaart brengen algemene gezondheid en eventuele voorgaande zwangerschappen.
  • In kaart brengen gezondheid van je partner, eventuele andere kinderen, en jullie families (erfelijke ziekten, aandoeningen of aangeboren afwijkingen).
  • Beantwoorden van al jullie vragen.
  • Informatie over voeding, zwangerschapsverschijnselen.
  • Informatie over aanvullend onderzoek (echo’s, prenatale screening/diagnostiek etc).
  • Bloeddruk en gewicht meten.
  • We doen een aanvraag  om bloed te laten prikken.
  • Vergeet niet je legitimatiebewijs en verzekeringspasje mee te nemen.

We wensen jullie een mooie zwangerschap toe en tot gauw!