Voor de reguliere zwangerschapscontroles de nemen we ongeveer 15 minuten. Jullie vragen en emoties worden besproken, de bloeddruk en gewicht wordt gemeten en er vindt uitwendig onderzoek plaats waarbij we letten op de groei en ligging van je kind.
Vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap is het mogelijk om het hartje te laten horen met een doptone-apparaat.
Tijdens deze zwangerschapscontroles vormen we ons een beeld of het goed gaat met moeder en kind. We zijn niet alleen geïnteresseerd in de lichamelijke ontwikkelingen tijdens jullie zwangerschap maar we vinden het ook van belang te weten hoe jullie de zwangerschap ervaren. Ook hebben we belangstelling voor het hele gezin. Het is dus altijd mogelijk om kinderen, vrienden of familieleden mee te nemen tijdens de controles.
We houden je gegevens van de zwangerschapscontroles bij in ons digitale systeem. Het is mogelijk om een app te installeren waarmee je in je digitale dossier op je telefoon kunt meelezen. Je hebt daar een praktijkcode en persoonlijke pincode voor nodig die je bij 12 weken per mail van ons ontvangt. Voor een link naar de app hier.
Zwangerschapscontrole – schema
tot 24 weken 1x in de 4 weken
24 tot 30 weken 1x in de 3 weken
30 tot 36 weken 1x in de 2 weken
36 tot 42 weken iedere week
Uiteraard is dit geen strikt schema, maar wordt het aangepast aan wat jullie prettig vinden. Als je het gevoel hebt dat je iets meer tijd nodig hebt om vragen te stellen of iets te willen bespreken geef het dan aan. Zo weten we ook wat er bij jullie leeft, welke vragen er zijn en leren we elkaar goed kennen.
Als jullie het zelf prettig vinden één of twee vaste verloskundigen te zien tijdens de zwangerschapscontroles kunnen jullie dat aangeven en zullen we dat met het maken van de afspraken zoveel mogelijk inplannen.
Om te zien wat er per week gebeurt met je zwangerschap: klik op deze link.
Groeicontrole
Als het je eerste zwangerschap is, dan zie je in de eerste 12 weken nog niet zo veel aan je buik. De baarmoeder groeit dan nog in het bekken. Na de 12e week kun je het bovenste deel van de baarmoeder vlak boven het schaambeen voelen.
Wanneer wij bepalen of de baarmoeder en het kindje goed groeien, dan gebruiken wij een aantal vaste meetpunten. Door met de handen af te tasten wordt bij elke controle de groei van de baarmoeder gemeten. Zo controleren wij of het kind voldoende groeit. Vanaf 26 weken meten we ook de hoogte van je baarmoeder in centimeters. In de laatste maanden van je zwangerschap controleren we hoe de ligging van het kind is, of het kind al indaalt en schatten we het geboortegewicht.
week lengte baby gewicht baby
26 33 cm 800 gram
28 35 cm 1250 gram
32 40 cm 1940 gram
36 45 cm 2780 gram
40 50 cm 3400 gram
Het bewegen van de baby
Als je je eerste kind verwacht dan zul je het ongeveer bij 20 weken voor het eerst voelen bewegen. Soms wat eerder maar wanneer de placenta aan de voorkant van de baarmoeder zit, wat later. Bij een volgende zwangerschap kan het ook eerder zijn, omdat je het voelen van leven dan makkelijker herkent. In het begin voel je nog niet iedere dag leven.Verderop in de zwangerschap moet je de baby iedere dag voelen. Eens een dagje wat minder leven heeft er vaak mee te maken dat je zelf wat drukker bent geweest. Ook kan het zijn dat je kindje anders is gaan liggen.
Aan het eind van de zwangerschap kan het leven voelen ook wat anders aanvoelen dan je gewend bent. De baby krijgt immers minder plek. Het schoppen verandert in langs de buikwand schuiven. Ook kun je het voelen wanneer je kind de hik heeft.
Als je je kind een tijd niet hebt gevoeld, dan is het verstandig om hier even de tijd voor te nemen. Neem rust, ga een uur of 2 op je zij in bed liggen en adem diep in en uit naar je buik toe. Vaak “komt” je kind dan weer doordat je buik dan goed ontspant. Ook een warm bad kan helpen om goed te ontspannen.
Ieder kind heeft ook zijn eigen manier van bewegen. Het kind heeft wakkere en slaapmomenten. Als moeder weet je wat normaal is voor jouw kind. Je kunt de bewegingen van jouw kind dus ook niet vergelijken met de bewegingen van het kind van iemand anders. Ook kun je zelf verschillen opmerken tussen je eigen kinderen als je vaker zwanger bent geweest.
Is het voor jouw gevoel abnormaal rustig is in je buik, of je bent gewoon ongerust over het ‘leven-voelen’ dan is het altijd een reden om contact met ons op te nemen voor een extra zwangerschapscontrole. Je moet dan ook zeker bellen als je je kind al een langere periode aan een stuk niet meer hebt gevoeld, ondanks dat je rust hebt genomen.
Voor meer informatie over het bewegen van je kindje: lees de folder “Je baby voelen bewegen” van onze beroepsvereniging; hier.
Rond 27 weken
Als je Rhesus-D of Rhesus c negatief bent wordt er bij 27 weken zwangerschap nogmaals bloed afgenomen voor onderzoek. Als dan blijkt dat je kind Rhesus D positief is krijg je bij 30 weken een injectie toegediend met Rhesus-D antistoffen. Wil je meer weten over Rhesus-bloedgroepen klik dan op deze link: klik hier.
Bij elke zwangere wordt rond 30 weken ook nog een keer het hemoglobine bepaald, om te kijken of je geen bloedarmoede hebt. Soms is het nodig om ook glucose te bepalen bij 30 weken zwangerschap.
Urine-controle
Je urine wordt niet meer standaard gecontroleerd. Wij doen dit alleen op indicatie, bijvoorbeeld als je een hoge bloeddruk hebt. Bij een zwangerschap die normaal verloopt is gebleken dat het geen meerwaarde heeft om elke keer urine te controleren.
Gewicht-controle
Als je op eerste controle komt willen we je gewicht van vóór de zwangerschap weten. Ook willen we je dan een keer op onze weegschaal meten. Je hoeft niet alle keren op de weegschaal, we zullen het een aantal keren meten in de zwangerschap. Aan het einde van de zwangerschap, ongeveer een maand voor de bevalling willen we in ieder geval nog een keer je gewicht meten (i.v.m. eventuele dosering van medicatie bij de bevalling). Houd zelf je gewicht thuis enigszins in de gaten. Heb je het idee dat je erg veel of weinig aankomt is het altijd goed om het met ons te bespreken. Het is normaal om ongeveer tussen de 10 en 15 kilo aan te komen in de zwangerschap.
Informatie-avond over de bevalling
Ongeveer vanaf 30 weken zwangerschap bieden we je de mogelijkheid om onze informatie-avond over bevallen te bezoeken. Als praktijk geven we deze avond zelf zodat jullie goed weten wat je van ons kunt verwachten tijdens de bevalling. Tijdens deze avond hebben we veel meer tijd dan op het spreekuur om jullie goed te informeren over de aankomende bevalling. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- De verschillende soorten weeën
- Welke invloed heb je zelf op de weeën en de bevalling
- Wanneer moet je bellen
- De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling
- Soorten pijn (-bestrijding) bij de bevalling
- Bevalhoudingen (kruk, bad)
- De kraamperiode
- De keuze tussen borst- of flesvoeding
- Wat als je onverwachts naar het ziekenhuis moet
Er is ruim de tijd om al jullie vragen te beantwoorden. Kijk onder het kopje cursus/bijeenkomsten voor meer informatie, data en hoe je je opgeeft voor deze avond.
36 weken
Bij 36 weken geven we nogmaals uitgebreide informatie omtrend de bevalling, nemen we de bel-instructies met jullie door en wat je allemaal klaar moet hebben voor de bevalling begint.
Ook wordt er rond deze tijd een echo gemaakt om de ligging van de baby met zekerheid vast te stellen (voor informatie over een stuitligging; zie het kopje stuitligging.