Wat is een poliklinische bevalling?

Een poliklinische bevalling is eigenlijk een verplaatste thuisbevalling waarbij je in het ziekenhuis bevalt met je eigen verloskundige. In principe komt daar geen arts aan te pas. Je eigen verloskundige wordt geholpen door een verpleegkundige van het ziekenhuis.

Als de bevalling zich aankondigt komt de verloskundige meestal eerst even thuis bij je langs om te kijken hoe het gaat. Al naar gelang hoever de baring gevorderd is besluit de verloskundige wanneer jullie naar het ziekenhuis gaan. Samen rijden we dan naar het ziekenhuis. Het kan ook zo zijn dat we afzonderlijk van elkaar naar het ziekenhuis gaan en elkaar daar treffen. Het hangt af van de situatie.

Jullie gaan met eigen auto (zorg voor volle tank) naar het ziekenhuis:
In Alkmaar: via de E.H.B.O. (Metiusgracht), je krijgt routebeschrijving naar de verlosafdeling.
In Den Helder: via hoofdingang, naar liften in hal, 5e verdieping.

Een barende vrouw mag tot voor de deur afgezet worden, de aanstaande vader kan dan de auto wegzetten.

Na de bevalling gaan jullie (meestal na 2 uur) weer naar huis met de baby. We raden het aan om te kiezen voor kraamzorg-opstartzorg: Als je thuis komt is er dan een kraamverzorgende die jullie opvangt en verder op weg helpt met de baby en de voedingen.

Wil je weten wat je allemaal meeneemt naar het ziekenhuis? Kijk onder Praktische tips om klaar te zetten voor ziekenhuisbevalling.

poliklinische geboortekamer

Kostenplaatje:

Of een poliklinische bevalling volledig vergoed wordt of dat je een eigen bijdrage zult moeten betalen is afhankelijk van je polis en zal je na moeten vragen bij je verzekeringsmaatschappij. In vrijwel alle gevallen krijgen jullie een rekening van het ziekenhuis thuis. Vervolgens dienen jullie deze in bij de zorgverzekering en worden de kosten al dan niet vergoedt. De wettelijke eigen bijdrag kan verschillen per verzekeraar en per polis (rond de 400 euro)

Als je onder leiding van een gynaecoloog bevalt, heb je een medische indicatie en wordt je bevalling wel volledig vergoed door de basisverzekering.