Babymassage

Waarom babymassage?

Babymassage is een manier om eens op een andere, ontspannen en prettige manier bezig te zijn met je kindje. Het is een eenvoudige massage en iedereen kan het leren. Het is heerlijk om te ontvangen en ook erg leuk om als verzorger te geven! Het is voor beiden een mooie en positieve manier van contact maken. Daarnaast heeft babymassage vele lichamelijke voordelen.

hartjeDoor regelmatig te masseren:

 • Verbetert de doorbloeding van de huid
 • Verbeterd het transport van zuurstof naar de organen
 • Verbeterd het transport van afvalstoffen uit je systeem
 • Versterkt de band tussen ouders en kind
 • Leer je de lichaamstaal van je kind beter begrijpen
 • Verminderen darmkrampen en de spijsvertering verbeterd
 • Leert je kindje beter ontspannen en zal het minder overstrekken
 • Verbeterd het slaapritme
 • Bevorder je de motoriek van je kindje
 • Verklein je de kans op voorkeurshoudingen bij je kindje

j.2Je bent net moeder geworden en maakt een bijzondere tijd mee. Je baby is geboren, je voedt en verzorgt hem of haar. Dit loopt allemaal eigenlijk wel, maar het kan je soms ook wel eens wat kriebels en onrust bezorgen. Je krijgt vanuit je omgeving vaak vele goedbedoelde adviezen…. Je hormonen spelen nog op, je baby huilt op onverwachte momenten. Je weet dat het ‘normale’ leven zich gerust ook wel weer zal hervatten, maar zou ook wel eens wat handvatten kunnen gebruiken over “hoe om te gaan met je kindje”. Belangrijk in deze periode voor jou is een goede band op te bouwen met je baby en lekker in je vel komen te zitten.

In de 26 jaar dat ik werkzaam ben als verloskundige ben ik vele moeders tegen gekomen. Soms zie ik onzekerheid en weinig zelfvertrouwen bij jonge moeders. Zo jammer, want je kunt het als moeder nooit “verkeerd” doen! Ik wilde hier iets mee doen in mijn vak. Zodoende kwam ik op het idee van een babycursus en heb ik de opleiding gedaan tot gecertificeerd Docent Shantala babymassage.

Thema’s

Iedere bijeenkomst staan er ook enkele onderwerpen centraal;

 • Het belang en de voordelen van babymassage
 • Lichaamstaal van je kindje, de werking van de zintuigen
 • Verbeteren van de communicatie met je kindje
 • Optimale manier van tillen/dragen/aan- en uitkleden van je kindje
 • Huilgedrag
 • Omgaan met onrustige baby’s
 • Obstipatie/darmkrampjes; ontstaan, voorkomen, tips
 • Slaapgedrag en inbakeren
 • Het belang van ‘vertragen’ in de omgang met je kindje
 • Vele praktische tips… ervaring vanuit mijn vak… alles wat verder ter tafel komt…

maaike (2)De cursus is echt een moment voor jezelf en je kindje, jullie komen beiden tot rust en even echt nader tot elkaar. Je leert je kindje (nog) beter kennen en gaat met meer vertrouwen het moederschap tegemoet. Een goede start met je baby betekent dat je zelf ook minder stress ervaart, lekkerder in je vel zit en dit ook kunt uitstralen naar je kindje! Dit komt uiteindelijk het hele gezin ten goede. Ook als je al (meerdere) kinderen hebt is dit juist een kans om tijd te maken voor je jongste kindje, binnen je drukke gezinsleven.

Hoe ziet de cursus er uit?

Tijdens de Cursus Babymassage leer je in vier ochtenden (van 1,5 tot 2 uur) jouw baby te masseren volgens de Shantala Babymassage methode. Ook leer je baby-gym technieken aan. Je krijgt iedere les de nieuwe technieken op papier mee, aan het einde van de cursus heb je een complete reader (naslagwerk).

Dan volgt er een pauze, is er een pot thee en vers fruit en kun je ook op je gemak informatie uitwisselen met de andere moeders. Ook kun je dan je kindje eventueel een voeding geven.

Na de pauze behandel ik een aantal onderwerpen, een thema.

Voor de liefhebber zijn er kleine huiswerkopdrachtjes (video-links om te bekijken, links naar artikelen met achtergrond informatie)

Enkele reacties van deelnemers:

“Het was een erg leuke en leerzame cursus (zelfs na 2 kinderen). Ik kan het jullie aanraden, heerlijk om zo even helemaal alleen met je kleine bezig te zijn. Ook het uitwisselen van ervaringen, tips, complimenten en adviezen met de andere moeders en de docent, is iets wat ik als prettig en leerzaam heb ervaren!”

“Wat hebben mijn baby en ik genoten van de babymassage!! Met dank aan de leuke en professionele begeleiding van Maaike hebben wij een heerlijk en waardevol mama-baby genietmomentje aangeleerd. Jammer dat het al weer af is!”

“Ik kan het iedereen aanraden om een cursus te gaan volgen bij je. Wij hebben door omstandigheden een vervelende start gehad waardoor ik zelf het gevoel had dat de band tussen mij en mijn kindje niet goed was. Door 4 weken heel intiem een-op-een met je kindje bezig te zijn is onze band onwijs gegroeid. Mijn kindje is een stuk rustiger. De thema’s waren ook erg leerzaam. Echte eye-openers. Erg leuk. Nogmaals bedankt”

“Bedankt voor de leuke lessen! Een leuke manier om met je kindje bezig te zijn. Ik vond de thema’s die je behandelde interessant en leerzaam ook om de ervaringen van de andere moeders te horen. Bedankt en heel veel succes met je cursus.”

“Ik wil je even laten weten dat polarisatie-massage echt geweldig is, wat je daar mee kunt bereiken. Ons kindje ligt nu in het ziekenhuis en zelfs de zusters polariseren zag ik! Ik moest gelijk aan je cursus denken. Hij ligt aan zuurstof en heeft een sonde, dus is best pittig. Ik ben heel blij dat ik de cursus gedaan heb. Ik kan hem nu veel sneller troosten. Polarisatie is echt ideaal, zo blij dat je dat in de cursus er ook bij had”.

Wat, Waar, Wanneer?

Voorwaarden:

Je baby is minimaal 6 weken oud en kan nog niet omrollen (tot max. 9 maanden. Maar hoe jonger je start, hoe meer effect je zult merken van het masseren)

DSC_0725Data volgende cursussen:

Momenteel zijn er geen cursussen ingepland.

 

Locatie:

Alkmaar.

Kosten:

€ 120,- incl. BTW. Dit is inclusief een flesje babymassage-olie en reader. Omdat deze cursus door een verloskundige (Maaike van der Sluijs) gegeven wordt kun je (afhankelijk van je verzekering) vaak de cursuskosten (deels) vergoed krijgen vanuit de aanvullende verzekering. Het valt vaak onder “Preventieve Cursus”, of “Gezondheidsbevorderende cursus”. Sommige verzekeraars hanteren een Preventie-budget op een gezinspolis. Kijk het goed na. Je krijgt een factuur en bewijs van deelname om in te dienen.

Cadeaubonnen zijn ook te verkrijgen voor de cursus, voor ieder gewenst bedrag.

Opgeven:

Stuur een mailtje naar verloskundigen@duinendijk.nl t.a.v. Maaike / Babymassage. Er is plek voor maximaal 4-5 moeders en baby’s per cursus. Vol = Vol! Nadat je je hebt opgeven ontvang je een inschrijfformulier en verdere informatie per mail toegestuurd.