Borstvoeding

De W.H.O. (World Health Organisation) adviseert in elk geval de eerste 6 maanden borstvoeding te geven. Wij onderschrijven dit advies van harte omdat borstvoeding grote gezondheidsvoordelen heeft voor het kind. Als je borstvoeding wilt geven zullen we je hier zo goed mogelijk mee begeleiden. Het is aan te raden tijdens de zwangerschap er al eens iets over te lezen. Ook in onze “praktijk-bibliotheek” staan diverse boeken over borstvoeding, die je kunt lenen. Bereid je er goed op voor. Als je er het een en ander over weet, heb je een grotere kans van slagen. Onwetendheid kan voor onzekerheid zorgen, wat niet bevorderlijk is voor de borstvoeding.

Er worden in de regio ook informatie avonden over borstvoeding georganiseerd voor zwangeren en hun partner, door lactatiekundigen i.s.m. de GGD. Zie ook het kopje cursussen Om goed voorbereidt aan de borstvoeding te beginnen raden wij zo’n avond erg aan.

Soms lukt de borstvoeding pas na een tijdje (“de aanhouder wint”). Bij de meeste moeders komt het uiteindelijk goed. Soms lukt het echter toch niet om goed borstvoeding te geven. Dat kan aan van alles liggen (baby wil niet goed zuigen, de voeding komt niet goed op gang, er zijn problemen als gevolg van de bevalling…) Dat zullen we goed in de gaten houden. Ook zullen we de baby wegen om te zien hoe en of de baby goed groeit. Het kan ook zijn dat we een combinatie van borst en flesvoeding adviseren. Een enkele keer komt het voor dat de baby een te korte tongriem heeft om goed te kunnen drinken. Hier kunnen we jullie voor doorverwijzen.  Kortom, we zien hoe het gaat en samen komen we er vast uit! Het moet zeker ook leuk blijven voor kind en moeder zodat jullie kunnen genieten van een mooie kraamtijd.

Voor extra informatie over borstvoeding:

Lactatiekundige:

We werken bij borstvoeding geregeld en laagdrempelig samen met lactatiekundigen uit de regio. Hier staan we positief tegenover. Je kunt ter voorbereiding in de zwangerschap een consult plannen bij een lactatiekundige. Dat kan ook in de kraamperiode als je ergens tegenaan loopt.

Enkele collega’s:

Borstkolf huren

Je kunt vaak een kolf huren via je kraamzorg organisatie in de kraamtijd. Ook is het mogelijk in het NWZ ziekenhuis in Alkmaar. Dit gaat via een QR code, voor meer informatie klik hier