Praktische tips in de kraamtijd

Kraambezoek

Het is gebruikelijk dat moeder en kind tussen 13:00 en 15:00 uur rusten. Niet iedereen is zich daarvan bewust. Er komt veel op jullie af in deze periode. We raden daarom sterk aan om deze rusttijden in acht te nemen. Het kan handig zijn het op het geboortekaartje te vermelden. Ook kan het fijn zijn om in de kraamperiode de deurbel uit te zetten zodat je er niet wakker van wordt. Wijzelf zullen onze kraamvisites ook buiten deze tijden plannen.

Als wekenlang kraambezoek ontvangen jullie wat teveel van het goede lijkt, zou je enkele weken na de geboorte een kraamfeest kunnen organiseren. Het kan praktisch zijn dit al te kondigen op het geboortekaartje.

Geboorte-aangifte:

Als jullie kindje is geboren heb je 3 werkdagen de tijd om de geboorte-aangifte te doen. Je doet dit bij de Burgerlijke Stand van het gemeentehuis in de gemeente waar de baby geboren is. Bij een ziekenhuisbevalling is dat dus Alkmaar (NWZ) of Den Helder (Gemini). Let op: als je kind geboren wordt op donderdag, vrijdag, zaterdag of een feestdag dan heb je nog 2 werkdagen de tijd om aangifte te doen. Er wordt geteld vanaf de eerste dag na de bevalling.

Het is mogelijk om een afspraak te maken bij de gemeente voor de aangifte, dit bespaart je vaak een lange wachttijd in de rij.

Aan de geboorte-aangifte zijn geen kosten verbonden. Gewoonlijk doet je partner de aangifte. Als dat niet mogelijk is doet iemand anders die bij de bevalling aanwezig was de aangifte. Ook de moeder zelf kan aangifte doen, als het medisch gezien mogelijk is om naar het gemeentehuis te gaan 3 dagen na de bevalling. Als je aangifte gaat doen moet je de legitimatiebewijzen van beide ouders meenemen, evt. trouwboekje, en evt. papieren van de erkenning. Verder is het natuurlijk handig als je de precieze naam en spelling van jullie jongste aanwinst weet!

Zorgverzekering

Vergeet niet jullie kindje aan te melden bij de zorgverzekering, het liefst binnen een week na de geboorte. De eerste tijd is de baby altijd meeverzekerd via de zorgverzekering van de moeder. Zodra je kindje een eigen BSN nummer heeft kun je een eigen verzekering aanmelden voor het kind. De BSN krijg je per post thuisgestuurd via de gemeente nadat je de geboorte-aangifte hebt gedaan. Gewoonlijk kan dit ongeveer een week duren.

Erkenning:

Een ongehuwde vader heeft niet automatisch het ouderlijk gezag (ouderlijke macht). Na erkenning hebben beide ouders het ouderlijk gezag. Dit regel je het beste op tijd in de zwangerschap. Als je niet erkent komt de baby automatisch op naam van de moeder. Je hebt dan als vader geen rechten en plichten voor het kindje. Geregistreerd partnerschap staat gelijk aan een huwelijk. In beide gevallen hoef je dan niet meer te erkennen en is alles automatisch geregeld. Meer informatie kunt u vinden via klik hier.

Voogdij:

Het is verstandig om de voogdij te regelen. Het kind blijft dan goed achter als je beiden komt te overlijden. Er kunnen dan ook geen problemen ontstaan en je hebt zelf bepaald waar je kind naar toe gaat als je er niet meer bent. Voogdij regel je in een testament of een notariële akte. De voogd moet naar het kantongerecht komen om aan te geven of hij of zij akkoord gaat. Is er geen voogd, dan beslist de kantonrechter bij wie het kindje wordt ondergebracht.

Koortslip

Een koortslip is een virusinfektie die wordt veroorzaakt door het Herpis Simplexvirus. Dit virus veroorzaakt blaasjes rond de mond. Het vocht uit deze blaasjes is besmettelijk. Bij mensen die ooit een herpesinfektie hebben gehad blijft het virus altijd in het lichaam aanwezig. Onder bepaalde omstandigheden zoals; koorts, spanningen , verminderde weerstand of blootstelling aan zonlicht wordt het virus weer aktief. Resultaat: een koortslip-aanval. Ook in de zwangerschap kun je gemakkelijk een aanval krijgen. Je weerstand is immers verminderd. Voor de baby is dit in de zwangerschap ongevaarlijk omdat het virus normaal gesproken de placenta niet passeert. De baby krijgt door de placenta wel antistoffen tegen het Herpesvirus. Deze antistoffen passeren de placenta wel en zorgen voor een bescherming tegen een Herpesinfektie. Heb je dus wel eens een koortslip gehad dan is je baby de eerste maanden dus beschermd tegen mensen met een koortslip. Heb je nooit een koortslip gehad, dan heb je geen antistoffen tegen het koortslipvirus en is je baby dus niet beschermd hiertegen. Je moet dan in het kraambed en de tijd daarna voorzichtig zijn met mensen met een open koortslip. Het is niet zo dat visite met een open koortslip niet naar de baby mogen komen kijken. Zij mogen echter de baby niet zoenen en goed hun handen wassen. Eventueel kun je ook een zogenaamd smoeltje dragen of de koortslip afplakken.

Restanten kraampakket

baby hope

Na de kraamperiode kan het zijn dat er spullen over zijn van het kraampakket. Als wij bij jullie thuis voor de laatste keer langskomen in de kraamperiode vragen we jullie of jullie deze spullen willen doneren aan Stichting  Baby Hope. Deze stichting verzameld medische materialen (restanten) voor ziekenhuizen in Afrika. Wij nemen de spullen in en brengen het naar een verzamelpunt van Baby Hope. Kijk voor informatie op www.stichtingbabyhope.org. Je kunt het ook altijd meebrengen als je op nacontrole komt. Alvast bedankt voor jullie mogelijke medewerking.