Geboorte-aangifte

Als jullie kindje is geboren heb je maximaal 3 dagen de tijd om de geboorte-aangifte te doen. Je doet dit bij de Burgerlijke Stand van het gemeentehuis in de gemeente waar de baby geboren is. Bij een ziekenhuisbevalling is dat dus Alkmaar (NWZ) of Den Helder (Gemini). Let op: als je kind geboren wordt op donderdag, vrijdag, zaterdag of een feestdag dan heb je nog 2 werkdagen de tijd om aangifte te doen. Er wordt geteld vanaf de eerste dag na de bevalling.

Het is mogelijk om van te voren een afspraak te maken bij de gemeente voor de aangifte, dit bespaart je vaak een lange wachttijd in de rij.

  • Voor de gemeente Alkmaar kan dit via tel: 072-548 8888. Je kunt aangifte doen op het Stadskantoor of in de Mare of klik hier
  • Voor de gemeente Schagen kan dit via tel: 0224-210 400 of klik hier
  • Voor de gemeente Bergen kunt u een afspraak maken via de website klik hier (inloggen met DigiD).
  • Voor de gemeente Den Helder kan dit via tel: 0223-671200 of klik hier

Aan de geboorte-aangifte zijn geen kosten verbonden. Gewoonlijk doet je partner de aangifte. Als dat niet mogelijk is doet iemand anders die bij de bevalling aanwezig was de aangifte. Ook de moeder zelf kan aangifte doen, als het medisch gezien mogelijk is om naar het gemeentehuis te gaan binnen 3 dagen na de bevalling. Als je aangifte gaat doen moet je de legitimatiebewijzen van beide ouders meenemen, evt. trouwboekje, en evt. papieren van de erkenning of het Geregistreerd Partnerschap. Verder is het natuurlijk handig als je de precieze naam en spelling van jullie jongste aanwinst weet!