Wat te doen bij een miskraam?

Wanneer je tijdens de zwangerschap bloed verliest maak je je natuurlijk zorgen. Niet ieder bloedverlies betekent echter dat er sprake is van een miskraam. Om zeker te kunnen weten of het een miskraam betreft kunnen wij een afspraak voor een echo voor jullie maken. Als er bloedverlies optreedt in de zwangerschap betreft het in 50% van de gevallen een miskraam.

1 op de 10 van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Jaarlijks zijn dat ongeveer 20.000 vrouwen in Nederland. Dit betekent dat ongeveer 1 op de 4 vrouwen een keer in haar leven te maken krijgt met een miskraam. Uit onderzoek is gebleken dat er meestal iets aan de hand was met het vruchtje en het lichaam het daarom afstoot. Het merendeel van de miskramen treedt op voor de 12 weken zwangerschap. De meeste miskramen worden door het lichaam zelf goed geregeld en verlopen normaal.

Meestal begint een miskraam met bloedverlies. Dit bloedverlies kan toenemen tot een royale menstruatie. Ook kan dit met menstruatie-achtige of weeënachtige pijn samen gaan. Meestal zie je een aanloop, met matig bloedverlies en weinig pijn. Daarna een middenstuk met toenemend bloedverlies, soms stolseltjes en flinke krampen / pijn. Het bloedverlies neemt daarna snel af en houdt na een paar dagen op. Soms is er nog enkele weken een beetje (bruin)bloedverlies, of afscheiding. Ervaring leert ons dat de meeste vrouwen een miskraam fysiek goed aankunnen. Veel vrouwen zien er tegenop maar zeggen na afloop dat het goed te doen was, dat het lichamelijk erg meeviel.

Het is goed om ons altijd te bellen als:

  • je teveel bloed verliest, je bent er niet lekker/dizzy van (meer dan bij menstruatie)
  • je teveel pijn hebt, je kunt het niet goed aan (het duurt lang)
  • je koorts krijgt
  • je ongerust bent, je denkt dat het niet goed verloopt, je wilt even overleggen over het verloop.

In sommige situaties wordt op een echo ontdekt dat het embryo niet meer leeft, terwijl er nog geen bloedverlies is geweest. Dit noemen we een Missed abortion. Je kunt dan binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding verwachten waarbij het vruchtje vanzelf wordt afgestoten (zie bovenstaande). Als er geen bloedverlies optreedt word je na verloop van tijd door ons verwezen naar de gynaecoloog. Deze bekijkt dan of een curettage nodig is. Soms is het ook mogelijk, bij een prille zwangerschapsduur, om een vaginale tablet te krijgen, waarna de miskraam kan loskomen. Ook hiervoor moet de gynaecoloog beoordelen of je voor deze kuur in aanmerking komt.

Voor de begeleiding van een miskraam kun je je bij ons aanmelden. Vaak ben je al bij ons geweest voor de intake of een echo of je kent ons nog van een eerdere zwangerschap. Ook als je ons nog niet kent of nog niet voor de eerste controle bent geweest kun je van ons begeleiding krijgen bij de miskraam. Het is vaak prettig om tijdens de miskraam een aantal keer met ons (telefonisch) contact te hebben over het verloop van je miskraam, en jullie vragen te beantwoorden.

Een miskraam verloopt in de meeste gevallen normaal. De menstruatie komt vanzelf weer op gang, meestal na 5 à 6 weken (bij een regelmatige cyclus). Er is lichamelijk niets op tegen om meteen weer zwanger te willen worden. Neem echter wel genoeg tijd om alles te verwerken zodat je weer toe bent aan een volgende zwangerschap. Na 1 miskraam is de kans dat het weer mis gaat niet groter dan normaal. Na 2 of meer miskramen achter elkaar is de kans wel iets groter. Er kan dan ook verder onderzoek worden ingezet. Soms ben je een volgende zwangerschap meer onzeker. We kunnen als je dat wenst een vroege echo voor je regelen. Dit kan je soms enigszins geruststellen, echter het geeft je geen garantie dat het goed blijft gaan.

Een miskraam kan erg ingrijpend zijn. Het is normaal om (erg) emotioneel te reageren. Soms reageer je anders dan je had gedacht, valt het meer tegen dan je verstandelijk kunt beredeneren. Willen jullie er nog eens over praten, of over je lichamelijk herstel, het op gang komen van de menstruatie of de verwerking van het verlies, neem dan gerust contact met ons op. We hebben ook diverse boeken te leen over zwangerschapsverlies. Heb je behoefte aan wat meer begeleiding, vind je het fijn om er eens met iemand over te hebben (van buitenaf), kijk dan eens op de website van Elvira van Staveren, ze is hier in gespecialiseerd (ook na het afbreken van een (on-)gewenste zwangerschap). Voor haar website klik je hier.

Voor meer informatie kun je ons natuurlijk bellen, of lees deze brochure van de KNOV: klik hier.

Voor hulp bij het maken van een keuze tussen afwachten, vaginale medicatie of een curettage is er een keuzehulp ontwikkeld: klik hier.