Wat te doen bij een miskraam?

Wanneer je tijdens de zwangerschap bloed verliest maak je je natuurlijk zorgen. Niet ieder bloedverlies betekent echter dat er sprake is van een miskraam. Om zeker te kunnen weten of het een miskraam betreft kunnen wij een afspraak voor een echo voor jullie maken. Als er bloedverlies optreedt in de zwangerschap betreft het in 50% van de gevallen een miskraam.

1 op de 10 van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Jaarlijks zijn dat ongeveer 20.000 vrouwen in Nederland. Dit betekent dat ongeveer 1 op de 4 vrouwen een keer in haar leven te maken krijgt met een miskraam. Dat is best vaak dus, je staat niet alleen..

Uit onderzoek is gebleken dat er meestal iets aan de hand was met het vruchtje en het lichaam het daarom afstoot. Het merendeel van de miskramen treedt op voor de 12 weken zwangerschap. De meeste miskramen worden door het lichaam zelf goed geregeld en verlopen normaal.

Hoe verloopt een spontane miskraam?

Meestal begint een miskraam met bloedverlies. Dit bloedverlies kan toenemen tot een royale menstruatie. Ook kan dit met menstruatie-achtige of weeënachtige pijn samen gaan. Meestal zie je een aanloop, met matig bloedverlies en weinig pijn. Daarna een middenstuk met toenemend bloedverlies, soms stolseltjes en flinke krampen / pijn. Stolsels kunnen klein zijn (als een mandarijnpartje) of groter (maximaal de grootte van een kippenei). Het hangt ook af van hoever je zwanger was toen de zwangerschap stopte. Als je het vruchtje bent verloren neemt daarna het bloedverlies snel af en houdt na een paar dagen op. Soms is er nog enkele weken een beetje (bruin)bloedverlies, of afscheiding. Ervaring leert ons dat de meeste vrouwen een miskraam fysiek goed aankunnen. Veel vrouwen zien er tegenop maar zeggen na afloop dat het goed te doen was, dat het lichamelijk erg meeviel.

Het is goed om ons altijd te bellen als:

  • je teveel bloed verliest, je bent er niet lekker/dizzy van (meer dan bij menstruatie)
  • je teveel pijn hebt, je kunt het niet goed aan (het duurt lang)
  • je koorts krijgt
  • je ongerust bent, je denkt dat het niet goed verloopt, je wilt even overleggen over het verloop.

Voor de begeleiding van een miskraam kun je je bij ons aanmelden. Vaak ben je al bij ons geweest voor de intake of een echo of je kent ons nog van een eerdere zwangerschap. Ook als je ons nog niet kent of nog niet voor de eerste controle of echo bent geweest kun je van ons begeleiding krijgen bij de miskraam. Het is vaak prettig om tijdens de miskraam een aantal keer met ons (telefonisch) contact te hebben over het verloop van je miskraam, en jullie vragen te beantwoorden.

Wat als de miskraam niet vanzelf loskomt?

In sommige situaties wordt op een echo ontdekt dat het embryo niet meer leeft, terwijl er nog geen bloedverlies is geweest. Dit noemen we een “missed abortion”. Ook kan het zijn dat er wel een vruchtzakje is maar in aanleg geen embryo. Dit noemen we een “lege vruchtzak” (in de volksmond ook wel eens “windei” genoemd). Je kunt dan binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding verwachten waarbij het vruchtje vanzelf wordt afgestoten (zie bovenstaande). Als er geen bloedverlies optreedt word je na verloop van tijd door ons verwezen naar de gynaecoloog (in overleg met elkaar).  Deze bekijkt dan of een curettage nodig is. Vaak is het ook mogelijk, bij een prille zwangerschapsduur, om een vaginale medicatie te krijgen, waarna de miskraam kan loskomen. Ook hiervoor moet de gynaecoloog beoordelen of je voor deze kuur in aanmerking komt.

Na de miskraam of behandeling.

Het herstel na de miskraam verloopt in de meeste gevallen normaal. De menstruatiecyclus komt vanzelf weer op gang, meestal na 5 à 6 weken (bij een regelmatige cyclus). Er is lichamelijk niets op tegen om meteen weer zwanger te willen worden. Neem echter wel genoeg tijd om alles te verwerken zodat je weer toe bent aan een volgende zwangerschap. Na 1 miskraam is de kans dat het weer mis gaat niet groter dan normaal. Na 2 of meer miskramen achter elkaar is de kans wel iets groter. Er kan dan ook verder onderzoek worden ingezet. Soms ben je een volgende zwangerschap meer onzeker. Je kunt dan, als je dat wenst, een vroege echo krijgen rond ongeveer 7 weken. Dit kan je soms enigszins geruststellen, echter het geeft je geen garantie dat het goed blijft gaan. Ervaring leert dat een vroege echo even geruststelt, maar dat je daarna alsnog onzeker blijft tot je verder zwanger bent. Het is vaak de weken aftellen…

Emotioneel herstel.

Een miskraam kan erg ingrijpend zijn. Het is normaal om (erg) emotioneel te reageren. Soms reageer je anders dan je had gedacht, valt het meer tegen dan je verstandelijk kunt beredeneren. Ook voor je partner kan een miskraam erg verdrietig zijn. Praat er samen en met mensen in jullie omgeving over. Willen jullie er met ons nog eens over praten, of over je lichamelijk herstel, het op gang komen van de menstruatie of de verwerking van het verlies, neem dan gerust contact met ons op. Heb je behoefte aan wat meer begeleiding, vind je het fijn om er eens met iemand over te hebben (van buitenaf), kijk dan eens op de website van Elvira van Staveren, ze is hier in gespecialiseerd (ook na het afbreken van een (on-)gewenste zwangerschap). Voor haar website klik je hier.

Extra informatie:

Brochure van onze beroepsvereniging, de KNOV: klik hier.

Keuzehulp: Voor hulp bij het maken van een keuze tussen afwachten, vaginale medicatie of een curettage: klik hier.

Instructievideo’s met uitleg over behandelopties: klik hier.

Keuzekaart (overzicht met behandelopties): klik hier.

Informatie over een miskraam in andere talen: op deze website zijn 16 talen beschikbaar: klik hier.

Tot slot: Aarzel niet om ons te bellen tijdens of na je miskraam! Het hoort bij ons werk om jullie ook bij een niet-vitale zwangerschap te begeleiden. Geef zelf aan waar je behoefte aan hebt.