Voedingsadviezen

Voor twee eten is niet nodig maar het is in de zwangerschap wel extra belangrijk dat je goed en gevarieerde voeding eet. Voor up-to-date informatie over voeding in de zwangerschap kun je ook kijken op de website van het voedingscentrum; klik hier. Ook kun je hun app installeren, de ZwangerHap, handig om snel iets op te zoeken wat je wel of niet mag eten.
Hiernaast zijn er nog een aantal gerichte adviezen:

Foliumzuur slikken

Foliumzuurtabletten van 0,4 of 0,5 mg zijn te koop bij elke drogist en apotheek. Geadviseerd wordt 1 tablet per dag te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot een zwangerschapsduur van 10 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Hierdoor is de kans op het krijgen van een kind met een ernstige aandoening kleiner, zoals een open ruggetje. Voor meer informatie: klik hier

Beperkte inname van vitamine A

Vitamine A hebben we allemaal nodig, maar een overdosering kan de ongeboren baby schaden. Als je om een bepaalde reden een vitamine-preparaat zou willen slikken, is het belangrijk dat die speciaal geschikt is voor zwangere vrouwen. In je voeding vind je vitamine A veel in orgaanvlees (lever, nier, hart). Een broodje leverworst of wat paté per dag kan geen kwaad, eet echter geen hele gebakken lever.

Listeria

Dit is een bacterie waar je kindje in de baarmoeder ziek van kan worden. Hij kan voorkomen in rauwe melk en zachte kaas die van rauwe melk gemaakt is (op de verpakking staat dan “au lait cru”). Deze bacterie kan ook voorkomen op andere voedingsmiddelen die voor consumptie niet verhit worden (bijv. voorverpakte rauwe gesneden groenten, kip, gevacuumeerde vis), die lang in de koelkast bewaard worden. Bewaar deze voeding dus zo kort mogelijk en koop het liefste vers. Het is belangrijk dat je kritisch bent op je voeding in de zwangerschap, dat je niets eet wat over de houdbaarheidsdatum heen is en kliekjes alleen eet na goed verhitten. Listeria is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken. Goed verhitte producten kunnen dus geen kwaad. Om die reden moet je dus verse melk van de boerderij goed koken.

Toxoplasmose

Dit is een voor de baby schadelijke parasiet. Het kan in rauw vlees en in uitwerpselen van jonge katjes voorkomen. Daarom adviseren we alleen goed doorbakken vlees te eten en geen rauwe vleeswaren (filet americain, osseworst, carpaccio etc). De kattenbak schoonmaken of in de tuin werken (of planten verpotten) kun je het best alleen doen met handschoenen aan.

Voldoende vocht inname

Omdat je in de zwangerschap veel vocht nodig hebt voor de aanmaak van bloed, vruchtwater etc. is het belangrijk dat je goed drinkt. Naast wat je gewoonlijk al drinkt bij de maaltijden en tussendoor raden we 1 tot anderhalve liter vocht extra aan. Kijk goed naar de kleur van je plas; is het donker van kleur dan drink je te weinig. Een heldere plas is prima. Tekort aan vocht geeft snel hoofdpijnklachten. Zorg standaard voor een drinkflesje water in je tas. Drink bij voorkeur water, thee of ongezoete dranken.

Overige stoffen in voeding

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van schadelijke stoffen in onze voeding. In Scandinavie worden zwangeren al actief hierover voorgelicht. De Nederlandse regering vindt dat er nog onvoldoende bewijslast is over deze schadelijke stoffen. Hieronder vind je 2 links van uitzendingen van Zembla die daar over gaan.

Bekijk de uitzendingen en vorm je eigen mening, maak je eigen keuzes:
http://zembla.vara.nl/seizoenen/2013/afleveringen/19-12-2013
http://zembla.vara.nl/seizoenen/2015/afleveringen/10-06-2015

Voor meer informatie kun je ook dit filmpje bekijken.