Thuisbevalling

Een thuisbevalling is een bevalling in je eigen huis. De verloskundige komt bij jullie thuis om je te begeleiden. Zij neemt haar eigen spullen mee voor de bevalling en wordt thuis geholpen door een kraamverzorgster tijdens de bevalling. Veel vrouwen voelen zich thuis het meest op hun gemak tijdens de bevalling. Een plek waar je je op vrij voelt om te doen wat je wilt bevordert ook het verloop van je bevalling en het aanmaken van goede weeën. Ook voor de partner is het vaak prettig om thuis te zijn. Je weet waar alles is en hebt makkelijker een rol tijdens de bevalling.

Je kunt alleen thuis bevallen als alles in de zwangerschap en tijdens de bevalling gaat zoals het hoort te gaan. Als wij denken dat het beter is voor moeder en/of kind gaan we naar het ziekenhuis om daar de bevalling af te maken. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als er ontlasting van de baby in het vruchtwater zit, als het hartje van de baby niet optimaal klinkt, als de bevalling te lang duurt, als je pijnbestrijding wenst, etc. Slechts in 3% van de bevallingen die thuis starten ontstaat er een spoedsituatie. In alle andere gevallen gaan we samen rustig naar het ziekenhuis toe.

Verder is het noodzakelijk dat je voorbereidingen treft voor je thuisbevalling. Voorwaarden voor een thuisbevalling en alles wat je klaarzet vind je hier.

Na een thuisbevalling gaat de verloskundige weer weg, meestal na 2 uur. De kraamverzorgende blijft dan nog bij jullie thuis om jullie verder te helpen.

Het kan zijn dat je kiest voor een thuisbevalling maar dat je tijdens de weeën toch niet op je gemak bent. Je mag je keuze altijd veranderen en alsnog voor het ziekenhuis kiezen.

Als je tijdens de bevalling naar het ziekenhuis gaat, proberen we altijd met jullie mee te gaan. Als er geen medische reden voor is kunnen we de bevalling in het ziekenhuis verder begeleiden. Als er wel een medische reden is dan neemt de gynaecoloog de zorg van ons over. Als de situatie het toelaat proberen we soms om dan toch bij jullie te blijven om jullie verder te coachen / begeleiden hoewel de verantwoording dan niet meer bij ons ligt. Als de bevalling nog erg lang op zich zal laten wachten kunnen we niet altijd bij jullie blijven.

Kostenplaatje:

Een thuisbevalling wordt volledig vergoed door de basisverzekering.

thuisbevalling