Wanneer mag je bevallen?

In Nederland mag je bevallen thuis of in het ziekenhuis (=poliklinisch) onder begeleiding van je verloskundige tussen de 37 en 42 weken zwangerschapsduur.

Voor de 37 weken zwangerschap:

We spreken dan over een premature bevalling. Er zijn dan soms meer risico’s voor de baby omdat deze nog onrijp kan zijn. Soms heeft de baby meer moeite met ademhalen of kan hij de bevalling minder goed aan. Tijdens de bevalling moeten we daarom de baby extra goed in de gaten houden. Vaak wordt de baby na de bevalling opgenomen op de afdeling neonatologie (de couveuse-afdeling). Deze kinderen hebben soms meer moeite met ademhalen, hun temperatuur op peil houden en drinken. Als de baby sterk genoeg is (geworden) mag hij mee naar huis. Neem altijd eerst contact op met ons als je denkt dat je te vroeg gaat bevallen. Wij zorgen er voor dat je komst wordt aangekondigd in het ziekenhuis. We gaan dan samen met je naar het ziekenhuis. Aldaar dragen we de zorg aan de afdeling verloskunde over.

Na 42 weken zwangerschap:

Ook nu moet de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden. Je bent dan “serotien”, oftewel de baby is overdragen. Soms heeft de baby daarom iets meer moeite met de bevalling, kan hij de bevalling soms minder goed aan. Er is daarom extra controle nodig tijdens de bevalling. Tussen de 41 en 42 weken zwangerschapsduur maken we met jullie afspraken over het moment van extra controles en/of overname van de zorg door het ziekenhuis. Vanaf 42 weken zijn de controles verder in het ziekenhuis.

Voor de 37e week en na de 42ste week beval je dus onder begeleiding van de gynaecoloog in het ziekenhuis. Als het voor ons mogelijk is dan blijven we bij jullie tijdens de bevalling in het ziekenhuis. De gynaecoloog heeft de verantwoording maar wij kunnen je we bijstaan tijdens de bevalling. Als je met de baby weer thuis komt dan zijn wij er weer om jullie kraamtijd te begeleiden.