Nieuwe student verloskunde.

Vandaag is er een nieuwe student verloskunde gestart aan een stage van 6 weken. We wensen haar veel succes en een leerzame stage! Hieronder zal ze zich even voorstellen:

“Ik ben Fenna Werkhoven, 20 jaar oud en woon in Andijk. Ik studeer aan de Verloskunde Academie in Amsterdam en zit nu in mijn tweede jaar. Van 21 januari tot 1 maart kom ik stage lopen bij Verloskundigenpraktijk Duin en Dijk. Tot nu toe heb ik het erg naar mijn zin op de opleiding en tijdens de stages. Naast de opleiding werk ik in de bediening van een restaurant en ben ik te vinden op het handbalveld.
Jullie kunnen mij tegenkomen tijdens het spreekuur, de bevalling en de kraamvisites. Voor mij is het natuurlijk erg leerzaam om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, dan is dat geen probleem en mag je dat altijd aangeven.
Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in en hoop jullie te ontmoeten!
Groetjes, Fenna”

Lees meer

BLOG: LIFELINE!

Voor verloskundigen is de mobiele diensttelefoon een absolute must. Zonder telefoon kunnen we dit vak eigenlijk niet goed meer uitvoeren. We zijn haast vergeten hoe het was voor het mobiele tijdperk! Toen hadden we nog een “semafone”, in de volksmond ook wel “pieper” genoemd. Als die afging moest je ergens aanbellen om te vragen of je mocht bellen met de boodschappendienst om te horen wie je nodig had. Of je zocht de dichtstbijzijnde telefooncel op om te bellen (altijd kleingeld op zak hebben!). Hoe fijn is het dat dat niet meer hoeft! Nu kunnen we niet meer zonder ons mobieltje. Als je dienst hebt ben je de hele dag in de weer met het apparaatje…. hij gaat dan ook overal mee naar toe: onder de douche (waar is de handdoek-o jee natte handen-te laat met opnemen), op het toilet (tja, m’n kinderen spreek ik daar op aan, maar met je broek op je hielen…. nee…), in de slaapkamer (op het nachtkastje, geluid op zo stil mogelijk), naar de supermarkt (wij moeten ook eten-sorry wat zeg je-ik loop even naar een rustig pad), naar verjaardagen (als ik weg moet ga ik-op trilstand want straks hoor ik hem niet) etc….
En wat je er al niet mee kunt… De groepsapp van de collega’s (doorgeven praktijkzaken, doorgeven dat je-ligt-te-slapen-dus-niet-storen), aantekeningen maken tijdens vergaderingen, foto’s maken bij bevalling (als de telefoon van ouders leeg is), een wekker (voor dutje dat niet te lang mag duren). De speakerfunktie (voor een bevalling op afstand als papa instructies krijgt vanuit onze auto). Alle speed-dial-knoppen voor de verloskamer (we komen er aan!), kraamzorg (kom je me helpen?), poli gynaecologie (altijd snel overleg met gynaecoloog mogelijk), echocentrum, m’n collega’s , ambulance (directe lijn, gelukkig niet vaak nodig maar wel handig als je haast hebt) en natuurlijk het thuisfront ….
Tja, thuisfront; snel appje om te vragen of ik nog kan mee eten, of om te zeggen dat ik het niet ga halen, of er nog boodschappen nodig zijn? Is er nog eten in huis? Vooral ook handig onderweg in de auto op de Bluetooth, ook zó praktisch (die oortjes werken echt niet).
En de apps: Parkmobile, Key2park, onze verloskundigen-app, de timer, je email-snelkoppeling…
En soms, heel soms, kan je zomaar geen gehoor krijgen! We staan in een lift (geen bereik) of onder de douche (nèt te laat) of we pakken net een baby’tje aan! Zo fijn als je dan nummerherkenning hebt, dan kunnen we terugbellen, en anders hopen we dat je het zelf snel nog een keer probeert!
Kortom, onze lifeline! Waar zouden we zijn zonder onze DE MOBIELE TELEFOON?

Lees meer

Het zit er op…

Afgelopen vrijdag was de laatste dag van onze student Lotte. Ze liep vanaf eind oktober mee in de praktijk voor haar 12 weken lange eindstage. Nu zit haar opleiding er op en zal ze beëdigt gaan worden! Lotte bedankt voor al je input tijdens de stage, je wordt vast een goede verloskundige! Je voelde al niet meer als “student” maar meer als een collega, je bent er klaar voor! Veel succes met het afronden van alles en een mooie beëdiging in februari gewenst. En natuurlijk heel veel werkplezier in ons prachtige vak…. 

 

Lees meer

Nieuwjaar goed begonnen!

Vanmorgen kwam onze inzamelingsactie tot een einde met het wegbrengen van alle spullen naar Stichting Babyspullen in Heerhugowaard. Wat een berg spullen hebben jullie met elkaar gedoneerd! Super bedankt alle gulle gevers, alle spullen komen goed terecht. Wat Babyspullen niet kan gebruiken gaat naar Stichting Je Mag Er Zijn (voor pleegkinderen). Dus het komt bij goede doelen terecht! Nogmaals iedereen bedankt! Ook Carol bedankt voor het rijden met de trailer net als vorig jaar; 👌SUPER!! Mocht je te laat zijn voor deze actie dan kun je je spullen ook inleveren bij Carol in Warmenhuizen aan de Trambaan. Voor nu kunnen we weer even stoppen met jullie te stalken op facebook over deze actie 

Fijne dag allemaal 👋

Voor een filmpje klik hier.

Lees meer

MEIDENFAMILIE

Het gezin Blankendaal uit Tuitjenhorn telt 3 zussen: Judith, Maaike en Linda. Hoe bijzonder is het dat we binnen 9 maanden alle drie de zussen hebben mogen helpen bij hun zwangerschap en bevalling…  Linda beviel op 5 december 2017 haar dochter Teske.  Teske had haast, ze kwam een beetje eerder dan de bedoeling, want eigenlijk zou ze eind januari pas komen.  Op de dag van Teske haar geboorte ontdekte zus Judith dat ze voor de 3e keer in verwachting bleek te zijn! Dit hield ze nog maar even voor zichzelf want Linda was nèt bevallen…  Niet veel later bleek echter dat ook Maaike in blijde verwachting was en meldde zich ook bij ons aan!  Judith kreeg (na Jill en Lieke) haar 3e dochter Anna  op 11 augustus. En op 5 september  beviel Maaike van, hoe kan het ook anders, ook een dochter, genaamd Fleur!

Vandaag was Maaike op nacontrole bij ons en kregen we deze leuke foto van alle meisjes. Hiermee ronden we (voor nu 😉 ) de zorg voor deze familie een beetje af. Dames, het was super leuk om jullie alle drie te hebben mogen begeleiden! En wat zullen opa en oma trots zijn op hun 3 meiden en 5 kleindochters… het lijkt toch wel in de genen te zitten!!

Heel bijzonder is het in ieder geval om hele families in de regio te leren kennen. Hoe langer je werkt, hoe meer familiebanden ons helder worden! Heel veel geluk met alle meisjes en voor de vaders…. Veel sterkte en ook plezier gewenst met al het roze grut! Gelukkig hebben jullie elkaar om mannendingen te ondernemen. Of stel met nog een paar meisjes-papa’s een regionaal damesvoetbalteam samen!

Lees meer

NIEUWE STUDENT VERLOSKUNDE.

Vanaf morgen start er bij ons een nieuwe student verloskunde. Dit keer komt er een student bij ons op herhaling want ze was al eerder op stage bij ons én ze is een oude bekende van de praktijk als cliënte! Nu komt ze voor haar eindstage! Dat betekent dat ze er zo goed als klaar voor is en ze bij ons haar opleiding gaat afronden. Mocht je bezwaar hebben tegen haar aanwezigheid dan horen we dat graag. We wensen haar veel plezier in onze praktijk, hieronder zal Lotte zich nog voorstellen:

“Ik ben Lotte van Oostrum-Groothuis, 34 jaar en ik ben vierdejaars verloskundige in opleiding. Samen met mijn man Maxim heb ik twee kinderen: Mees van 7 en Loek van 4.
In eerste instantie ben ik opgeleid als cultuurwetenschapper en heb ik daarin ook een aantal jaren gewerkt. Geïnspireerd door mijn bezoeken aan Harriët, Maaike en Marij tijdens mijn tweede zwangerschap, besloot ik het roer om te gooien en verloskunde te gaan studeren.
Naast dat ik zelf cliënte bij Duin en Dijk ben geweest, heb ik hier twee jaar terug al zes weken stage gelopen. Nu mag ik hier ook mijn studie gaan afsluiten met deze eindstage van 12 weken. Hierna zal ik beëdigd worden als verloskundige.
Ik zal als verloskundige in opleiding meedraaien tijdens spreekuren, bevallingen en kraamvisites. Mochten jullie hier bezwaar tegen hebben, kan dat worden aangeven bij de verloskundigen. Ik kijk er naar uit jullie te leren kennen in deze bijzondere tijd en mijn tijd als student met jullie tot een mooi einde te brengen!”

Lees meer

Adres (on)bekend? Deja-vu!

Als je langer werkt in een praktijk of gebied ken je op een gegeven moment alle straten van alle dorpen wel zo’n beetje uit je hoofd. Je rijdt visites zonder tom-tom en je kunt in elke straat haast wel een huis aanwijzen waar je wel eens geweest bent. Soms voor een bevalling, soms een controle aan huis of een kraamvisite. Veel gedachten en herinneringen gaan er door je heen. Huizen waar je blije mensen trof, of juist heel verdrietige… Huizen waar je vaker mocht terug komen, of slecht 1 keer. Huizen waar je een bevalling begeleidde, of een miskraam…

Op 14 augustus jl. werd ik ‘s nachts gebeld voor een bevalling. Ik noteer het adres en ga snel op pad. De straat was bekend dus alleen het nummer even zoeken in het schemer. Hé verhip, hier ben ik kort geleden nog geweest! Heb ik wel het juiste huisnummer? Want toen woonde er een ander gezin. Snel even in de auto mijn papieren gecheckt, want je wilt ook niet het risico lopen dat je midden in de nacht aanbelt bij de verkeerde mensen! Maar het klopte. En ja, bij navraag bleek dat de huidige bewoners er nog niet lang woonden. En ja, de vorige bewoners waren inderdaad ook bekenden van onze praktijk. Ik had een deja-vu, maar daar was geen tijd voor. We gingen aan het werk.

De volgende dag hoorde ik van mijn collega dat het toeval nog groter werd: De vorige bewoners kregen exact 1 jaar daarvoor ook een kindje, op dezelfde dag, op 14 augustus 2017. Bij beide bevallingen mocht ik helpen. Wat een bizar verhaal…

18 augustus wordt ik opgeroepen in een ander dorp, weer in een huis waar we al eerder waren geweest voor begeleiding. 2x in1 week, toeval bestaat niet. Misschien werk ik te lang op de zelfde plek? Het zal wellicht nog wel eens gaan voorkomen….

Lees meer

BLOG: Weekendienst, wat eten we vanavond?

Vrijdagavond 20.00 ga ik de dienst in. Het is rustig en ik kan ook de hele nacht lekker in mijn bedje blijven. Het is altijd fijn als je 48 uur dienst hebt, dat je de eerste nacht kunt slapen. Dan is de tweede nacht al minder erg. Zaterdagochtend rijd ik kraamvisites en ga daarna op de praktijk wat administratie wegwerken. Rond een uur of 3 ben ik thuis. We gaan straks barbecueën, het vlees ligt al ontdooit op het aanrecht, zin in! We steken de barbecue aan als kort daarna om 18.00 mijn telefoon af gaat…. Nee hè, niet nu, gaat door mijn hoofd…. Maar het is niet anders, het belletje is te serieus om niet op af te gaan en ik moet het honk verlaten. Man foetert…. “Waarom nu net onder etenstijd?” Zoon klaagt… “Moet je nu weer weg?” Helaas kennen ze mijn vak en als het niet anders is, dan moet je je er maar bij neerleggen, maar het went nooit. Bevallingen laten zich niet plannen. Ik smeer snel twee boterhammen met kruidenboter (stond op aanrecht voorhanden) om in de auto weg te eten. Snel nog een plas en op pad! Ondertussen worden mijn tassen al door zoon in de kofferbak gezet, “succes mam”. In de auto denk ik aan de sla die nog niet af was en het stokbrood dat nog in de oven moest… Nou ja, ze zullen zich wel redden. Ik vind het ook niet gezellig en heb niet echt zin om te gaan. Maar zodra ik bij m’n gezin aankom ben ik alles zoals gewoonlijk vergeten. Dat is het gekke aan ons vak, het heeft echt z’n nadelen (incourante tijden, altijd maar bereikbaar ook op zon- en feestdagen, etc) maar als er een vrouw aan het bevallen is weet je waar je nodig bent en ga je er blind voor! Daar haal je je energie weer uit en maakt dat je het er allemaal voor over hebt, ook al foeter je zelf ook wel eens als het niet zo uitkomt… Het hoort bij je vak, dat gewoon té mooi is!
Vlot en mooi wordt er thuis een nieuw mensje geboren. Wat blijft het toch fantastisch om een vrouw zo’n klus te zien klaren. Dan zit je met z’n allen in een bubbel en denk je niet meer aan het thuisfront. Je ruimt de boel op, pakt je spullen weer in, schrijft je verslag en gaat weer terug naar huis. 23.30 uur, zouden ze nog wakker zijn? In de auto even een appje “ik kom nu naar huis”. Al snel volgt een duim terug, hij is nog wakker… gezellig thuiskomen, want meestal kan ik na een bevalling ook niet meteen slapen. Dan ben ik te wakker.
Bij thuiskomst man en zoon aan een zaterdagavondborrel. “Is alles goed gegaan? En thuis geboren?” vraag zoon. Ja en ja, super gegaan! “En hebben jullie nog lekker gegeten?” Ja hoor, zoon heeft de sla afgerond en ze hebben er gewoon een broodje bij geroosterd.” We hebben nog wat vlees bewaard voor je… heb je trek?” Nou…. Ik lust wel wat. Dus ik spring snel onder de douche terwijl de barbecue weer aangaat in het donker. Om twaalf uur ‘s nachts krijg ik van manlief lekker nog een hamburger van de nachtelijke barbecue! Zoon ook blij, pubers eten de hele dag… “gooi er voor mij ook nog maar wat op hoor pap”. Wat een gezellig einde van de (lange) dag! Wat is het fijn dat je thuisfront het toch ook wel snapt. Dan mogen ze af en toe best even foeteren als ik weer eens vertrek. Het geeft aan dat ze me toch wel missen geloof ik, goed teken  !
(@ldusmaaike)

Lees meer

vliegtuig

Fit-to-fly verklaring.

Met de komende vakantieperiode voor de deur ontvangen wij regelmatig vragen van zwangeren over het afgeven van een zogenaamde fit-to-fly verklaring.

Als verloskundige mogen wij geen fit-to-fly verklaring afgeven. Wij kunnen namelijk niet verklaren dat een zwangere gezond is om op een specifiek moment te vliegen.
Als verloskundige kunnen we wel verklaren dat een vrouw zwanger is, de uitgerekende datum noteren en of de zwangerschap normaal en zonder complicaties is verlopen tot op het moment dat we de zwangere voor het laatst hebben gezien (alleen als dat natuurlijk inderdaad zo was op dat moment).

Een zwangerschapsverklaring geeft geen garantie dat je mag vliegen. De vliegtuigmaatschappij bepaalt uiteindelijk of je mag vliegen of niet. De verklaring geeft ook geen garantie dat er niets kan gebeuren tijdens de vlucht. Wanneer er iets met een zwangere gebeurt tijdens de vlucht is de verloskundige in beginsel daarvoor niet aansprakelijk.

Vraag de vliegtuigmaatschappij welke eisen er worden gesteld. Dit is vooral belangrijk bij landen in Azië, Afrika, (Zuid)-Amerika. Verschillende landen en vliegtuigmaatschappijen hanteren verschillende regels m.b.t. zwangerschap en vliegen. We raden aan om een bestemming te kiezen waar ook goede medische voorzieningen zijn mocht er wel medische hulp nodig zijn. Neem ook altijd al je zwangerschapsgegevens mee op vakantie.

Uiteraard moet een zwangerschapsverklaring ondertekent zijn, een gescande handtekening (of kopie) is niet voldoende.

 

Lees meer