Versoepeling maatregelen!

Beste cliënten,

We zijn erg blij om te kunnen melden dat de maatregelen rondom het Corona beleid worden versoepeld! Deze gaan gelden vanaf komende maandag 11 mei.

Hoe gaat het er nu uitzien en wat is weer mogelijk:

Spreekuur:

 • We gaan weer werken volgens ons normale terugkomschema. Dus geen lange intervallen meer tussen de controles in en geen telefonische consulten meer (tenzij door jou zelf gewenst);
 • Partners mogen weer meekomen naar het spreekuur wanneer dit gewenst is. Het advies blijft echter om toch zo vaak mogelijk alleen te komen. (Kinderen en andere familie leden nog niet mee naar het spreekuur);
 • De nacontrole, 6 weken na de bevalling, , kan weer op de praktijk plaatsvinden. (Als je behoefte hebt om ons nog te zien of te spreken, bel ons dan gerust voor een afspraak. Ook al is het al wat langer dan 6 weken geleden, je bent welkom! Het is heel fijn om elkaar nog eens te ontmoeten en te horen hoe het met jullie gaat. De nacontrole vindt voorlopig helaas nog zonder jullie baby plaats).

Echo’s:

 • De partner mag ook weer mee naar alle echo afspraken (Kinderen en andere familieleden mogen hier ook nog niet mee);
 • Alle reguliere en niet-reguliere echo’s mogen weer worden aangeboden, dus ook pretecho’s .
 • In het ziekenhuis (NWZ) mag je partner alleen mee naar de 20 weken echo (SEO of GUO). Voor de andere afspraken op de poli mag de partner nu nog niet mee.

Bevalling:

 • Bij een thuisbevalling mag er 1 extra persoon aanwezig zijn naast je partner (familielid, doula, fotograaf etc.). Dit kan nog niet bij een bevalling in het ziekenhuis.

Wat blijft hetzelfde:

 • Als jij (of je partner) klachten hebt (neusverkouden, koorts, keelpijn, hoesten) kom dan niet naar het spreekuur. Bij een bevalling ook graag tijdig doorgeven als 1 van jullie klachten heeft;
 • Neem geen kinderen mee naar het spreekuur;
 • Was bij binnenkomst op het spreekuur eerst je handen;
 • Wij schudden niet jullie hand;
 • We proberen zo veel mogelijk afstand te bewaren op het spreekuur waar dat mogelijk is;
 • Houd in de wachtkamer 1½ meter afstand van anderen. We ruimen extra tijd in op het spreekuur om uitloop zo veel mogelijk te voorkomen zodat je zo kort mogelijk in de wachtkamer aanwezig bent en in andere ruimtes zo min mogelijk mensen tegenkomt.

Wij zijn erg blij met deze versoepelingen. Onze zorg kunnen wij weer aanbieden op een manier die beter bij ons past en prettiger is voor alle partijen. De komende tijd zal er ook vanuit de beroepsgroep gekeken worden naar versoepelingen in de kraamperiode en bij de bevalling. Stap voor stap naar een fijne omgang met elkaar. We zijn heel blij hoe jullie de afgelopen tijd zijn omgegaan met de opgelegde regels. Het was niet alleen voor ons, maar zeker ook voor jullie niet altijd even makkelijk. We zijn jullie enorm dankbaar voor al jullie begrip, geduld en medewerking. Tot binnenkort op het spreekuur.

Lieve groeten,

Marij, Harriët, Maaike en Lotte

Lees meer

UPDATE CORONA 26-04-20

Beste cliënten,

Hierbij weer een update van onze kant, dit naar aanleiding van de nieuwe aanbevelingen van het Outbreak Management Team en de maatregelen zoals die op de persconferentie van 21 april zijn besproken. Onze beroepsorganisatie KNOV heeft gekeken welke maatregelen ten aanzien van COVID-19 aangepast kunnen worden zodat wij als verloskundigen onze zorg weer beter kunnen laten aansluiten.

Duidelijk is dat we met kleine stapjes vooruit kunnen gaan. Aangezien er nog veel onduidelijkheden zijn, gaan veranderingen stapsgewijs.

Wat verandert er in 1e instantie:

1. Er wordt weer een echo aangeboden bij 7 – 8 weken om te zien of de zwangerschap vitaal is en of hij zich op de goede plaats ontwikkelt (in de baarmoeder en niet daarbuiten);

2. Het intake gesprek en ook de counseling (het voorlichtingsgesprek) voor de NIPT en 20 weken echo blijven voorlopig telefonisch plaatsvinden. Je krijgt via de mail een informatiebrief van onze praktijk met links naar websites waar informatie beschikbaar is over deze onderzoeken. Lees deze voor het intakegesprek goed door;

3.  Het telefoontje voorafgaande aan een controle komt te vervallen. De tijd die we voor een controle op de praktijk nemen is weer als voorheen. Mogelijke vragen en eventuele klachten bespreken wij dus weer face-to-face. Hierbij proberen we dan de 1 ½ meter afstand zo veel mogelijk te respecteren en handhaven wij de extra hygiënemaatregelen. Hierbij kunnen je denken aan bijvoorbeeld extra handen wassen, desinfecteren ruimte en spullen. Naast de gewone controle staat het jullie natuurlijk altijd vrij om telefonisch contact met ons op te nemen als jullie daar behoefte aan hebben;

4. Er vinden nog 2 telefonische controles plaats in plaats van fysieke controles op de praktijk. Dit is een telefonische consult rond 23 weken en 1 rond 33 weken. Het nieuwe terugkomschema ziet er op dit moment als volgt uit:

 • 7-9 wkn vitaliteitsecho indien gewenst of noodzakelijk bij echocentrum;
 • 8-10 wnk intake zal telefonisch plaatsvinden, indien mogelijk per videobellen;
 • 11 wkn termijnecho bij echocentrum;
 • 16 wkn controle op de praktijk;
 • 19-20 wnk SEO bij echocentrum;
 • 22-23 wkn telefonische controle, indien mogelijk per videobellen;
 • 27 wkn controle op de praktijk;
 • 31 wkn co praktijk;
 • 33 wkn; telefonishce controle, indien mogelijk per videobellen;
 • 35 wkn controle op de praktijk;
 • 37 wkn controle op de praktijk;
 • 39 wkn controle op de praktijk;
 • 40 wkn controle op de praktijk;
 • 41 wkn controle op de praktijk;
 • nacontrole 6 wkn na bevalling: telefonisch.

5. Alle fysieke controles op de praktijk en alle echo’s in het echocentrum zijn helaas nog steeds zónder partner en zonder andere kinderen. We verwachten je dus in alle gevallen alleen op de praktijk. Weet dat wij dit allemaal de moeilijkste maatregel van alle vinden. Dit omdat wij ons natuurlijk heel goed realiseren hoe belangrijk het voor jullie is om deze controles samen met je partner te kunnen meemaken. De Taskforces van de Verloskundigen en gynaecologen denken echter dat het echt te vroeg is om weer meerdere mensen toe te laten tot deze onderzoeken.

Zwangerschap:

Uit onderzoeken tot nu toe lijken er géén aanwijzingen te zijn dat COVID-19 in de zwangerschap anders verloopt dan buiten de zwangerschap. De risico’s voor de baby blijken tot nu toe minimaal. Als je COVID-19 klachten hebt of hier positief op getest wordt of je partner of andere thuiswonenden, willen wij dat jullie ons dit zo snel mogelijk laten weten.. In principe ziek je dit thuis uit en proberen we fysieke contactmomenten uit te stellen tot je geen klachten meer hebt.

Bevalling:

Voor bezoeken aan huis en bevallingen verandert er in onze regio niets. Wij komen bij je thuis, gaan samen met je naar het ziekenhuis indien nodig of gewenst. Er mag helaas nog steeds maar 1 persoon aanwezig zijn tijdens de bevalling (partner), zowel thuis als in het ziekenhuis.. Wij vragen jullie om hier rekening mee te houden, zowel voor ons als voor de kraamzorg. Voor alle partijen vervelend genoeg, maar wij zijn genoodzaakt om deze opgelegde richtlijnen vanuit verschillende beroepsorganisaties op te volgen. Indien je gaat bevallen en je bent verdacht of positief getest, dan zullen wij zorgen voor noodzakelijke beschermingsmiddelen om jullie bevalling beschermd te kunnen begeleiden.

Kraamtijd:

Vanaf nu bezoeken we jullie in de kraamtijd weer 1 keer thuis. . De andere controles doen we, zoals we de afgelopen tijd ook gedaan hebben zo veel mogelijk telefonisch. Mocht er een dringende reden zijn om jullie thuis te komen bezoeken, doen we dat uiteraard wel.

Let op:

Het blijft heel belangrijk dat jullie in alle gevallen contact opnemen als je vragen of klachten hebt. Neem zoals altijd laagdrempelig contact op met de dienstdoende verloskundige. We willen dus niet dat jullie zorg gaan mijden ten gevolge van de huidige situatie. .

Tot zover de aanpassingen in de verloskundige zorg. We hopen opnieuw op jullie begrip en dat de zwangerschap verder goed blijft verlopen en we je spoedig weer op onze eigen vertrouwde manier kunnen gaan begeleiden.

Warme groeten,

Marij, Maaike, Harriët en Lotte,

Verloskundigen Duin en Dijk.

 

Lees meer

Informatie avond over de Bevalling

Aanstaande dinsdag 14-4 zouden we eigenlijk een informatieavond houden over de bevalling.Uiteraard kan dit door de huidige omstandigheden niet doorgaan.
Al onze zwangeren vanaf 30 weken hebben vandaag een email ontvangen met informatie ter voorbereiding op de bevalling. Op het spreekuur is er tijd om hierover te praten of vragen te stellen.
Heb je geen mail ontvangen en ben je voorbij 30 weken zwangerschap? Laat het ons weten!

Lees meer

UPDATE CORONA 10-04-20

Beste zwangeren en partners,

Nu we een aantal weken werken met de maatregelen i.v.m. Corona willen we onze werkwijze met betrekking tot het spreekuur iets aanpassen. Tot op heden belden we jullie 1 dag van te voren op om alvast jullie vragen te beantwoorden. Het blijkt in de praktijk ingewikkeld om jullie allemaal te bereiken. Daarom gaan we vanaf a.s. dinsdag (na Pasen) als volgt werken:

– Je komt op de afspraak die je bij ons hebt ingepland naar de praktijk voor je fysieke controle (bloeddruk, buik voelen en hartje luisteren) Ondertussen kun je een korte vraag stellen.

– Direct na deze controle is er, wanneer jij dat wenst, de mogelijkheid dat we je opbellen (of beeldbellen) om langer met je te spreken en meer vragen te kunnen beantwoorden.

– Tussen onze controles op de praktijk, plannen we voor deze telefoongesprekken  extra tijd in.

Je controle en ons gesprek zijn dan op dezelfde dag en aansluitend. Dat lijkt ons prettiger voor beiden. Doordat je ook nét op controle bent geweest ben je daarna ook voor ons makkelijker te bereiken en hoef jij niet de hele dag op ons belletje te zitten wachten…

Uiteraard mogen jullie in de periode tussen afspraken in ook altijd zelf even de telefoon pakken om ons te bellen!

Lees meer

UPDATE CORONA 03-04-20

Beste allemaal,

Nu de periode van maatregelen tijdens Corona is verlengd berichten we nogmaals over onze aangepaste manier van werken.  De intervallen tussen de reguliere controles op de praktijk zijn  langer gemaakt. Hierdoor kunnen wij het aantal fysieke contactmomenten beperken. Het kan dus zijn dat je afspraak verzet wordt naar een latere datum. Bel ons hier niet voor, wij bellen jullie (houd je telefoon in de gaten). Mits je zwangerschap normaal verloopt, houden wij ons aan het terugkomschema van onze beroepsgroep:

 • intake zal telefonisch plaatsvinden, als mogelijk per videobellen.
 • 16 wkn co praktijk
 • SEO rond 19-20 wkn bij echocentrum
 • 24 wkn; telefonische controle, als mogelijk per videobellen
 • 27 wkn co praktijk
 • 31 wkn co praktijk
 • 35 wkn co praktijk
 • 37 wkn co praktijk
 • 39 wkn co praktijk
 • 40 wkn co praktijk
 • 41 wkn co thuis of praktijk
 • nacontrole 6 wkn na bevalling: telefonisch

Mocht het medisch noodzakelijk zijn dan zien we je natuurlijk wél frequenter. Dit wordt per persoon beoordeeld. Met klachten tussentijds vragen we jullie dan ook om altijd (!) contact met ons op te nemen.

We merken dat het voor jullie erg wennen is om ons zo weinig te zien. Ook wij vinden dat vervelend! Het is niet de manier van werken waar wij voor staan…  We hebben daarom nu ook een foto van jullie aan je status toegevoegd, dan hebben we toch iets meer beeld bij jullie. Wie nog niet benaderd is voor een foto vragen we hierbij om een foto te sturen per email of telefonisch (app).

Iedereen die behoefte heeft aan extra contact tijdens de zwangerschap, al is het maar voor een praatje, kan altijd een extra afspraak maken om te (video-)bellen. Dat vinden wij helemaal niet vreemd, zeker niet in deze tijden. We weten dat we door de Corona-maatregelen veel van jullie vragen en hebben veel respect voor jullie, hoe jullie hier toch mee om weten te gaan. Dus twijfel niet als je ons even spreken wilt en geef je wensen aan!

(Lees ook onze voorgaande blogs)

Liefs Marij, Harriët, Maaike en Lotte.

Lees meer

UPDATE CORONA 20-03-20

Beste zwangeren,

We merken dat er meer behoefte is aan telefonisch contact. Omdat wij momenteel in de ochtend zelf druk zijn met de telefonische kraamvisites hebben we een aanpassing in onze bereikbaarheid:

Voor niet dringende zaken, een vraag of gewoon een praatje:

 • Iedere dag kun je in de ochtend (vóór 12 uur) een app/sms sturen naar de dienstdoende verloskundige om aan te geven dat je contact met ons wenst. Geef in het bericht je voor- en achternaam door en hoever je zwanger bent. Je wordt dan door ons teruggebeld in de loop van de dag.

Voor dringende zaken, medische vragen, bevalling, serieuze klachten, bloedverlies e.d.:

 • Bel dan altijd de dienstdoende verloskundige. Hiervoor willen we niet dat je een bericht stuurt!

Jullie bereikbaarheid:

We merken ook dat het vaak lastig is om jullie te bereiken. Het kost ons veel tijd om dan jullie berichten te sturen of je ons wilt terug bellen etc… Probeer je telefoon goed in de gaten te houden! Sla onze praktijklijn én onze mobiele telefoon nummers (die vind je rechts bovenaan op je zwangerschapskaart) op in je telefoon zodat je het kunt zien als we bellen. Dit geldt voor zwangeren en kraamvrouwen.

Ten slotte: De regels voor sociale afstand blijken echt hard nodig te zijn. Bedenk steeds goed of het echt noodzakelijk is om ergens naar toe te gaan of om mensen op te zoeken. Doe alleen wat strikt noodzakelijk is.

(Lees ook onze eerdere blogs als je dat nog niet hebt gedaan.)

Lees meer

Samen sterk!

Lieve zwangeren en naasten om jullie heen. Wat een bijzondere tijd is dit! Van iedereen wordt veel gevraagd maar voor jullie is er nu ook veel extra’s te incasseren. Voor ons zijn persoonlijk contact, iemand écht zien en naar iemand luisteren misschien wel de mooiste aspecten van ons beroep. We zijn nu genoodzaakt een groot deel van ons werk op een andere manier in te vullen. Weet dat we aan jullie denken! Wat zijn we trots op jullie. We proberen in alle hectiek de juiste afwegingen te maken en onze rust te bewaren. Hoewel we nu niet in contact staan met jullie op de manier die jullie van ons gewend zijn, toch zullen we met evenveel liefde ons vak uit te oefenen. We ervaren erg veel begrip en medewerking van jullie kant. Natuurlijk is er daarnaast ook de onzekerheid, traantjes en spanning over “hoe nu ?”. Dingen kúnnen anders lopen dan je van te voren bedacht had of gewenst… Afgelaste babyshower, geen kraambezoek, misschien iemand die nu niet bij je bevalling aanwezig kan zijn. Zo jammer dat dit nu de realiteit is….
We wachten af wat er gaat komen of nodig zal blijken. Probeer rustig te blijven en te focussen op de komst van jouw of jullie kindje! Als je behoefte hebt aan een gesprek, laat ons dit weten (zie vorige blog). Op die manier kunnen we met elkaar in contact blijven. Het is niet altijd leuk, maar jullie zijn onze toppers en de lichtpuntjes voor de toekomst! Probeer ontspanning te zoeken, schrijf je gedachten en emoties eventueel van je af en bedenk dat deze periode ook weer voorbij gaat. Focus op het leven wat in je groeit of in je wiegje ligt. Daar draait het allemaal om, daar doen we het met z’n allen voor! Samen sterk!
Liefs, Harriët, Marij, Maaike en Lotte
.

Lees meer

UPDATE CORONA 17-03-20

Beste zwangeren, partners en andere belanghebbenden,

Wij zijn heel druk bezig om alle maatregelen betreffende het Corona virus in de praktijk in te voeren. Daarover willen we jullie in dit blog informeren. We realiseren ons dat wij met deze maatregelen nogal wat van jullie vragen. Wij willen er alles aan doen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Voor ons als zorgverleners is het ook van groot belang dat wij ons beschermen zodat wij door ziekte niet uitvallen, en anderen niet besmetten. Op die manier is de kans het grootste dat jullie van ons zorg kunnen blijven ontvangen.

– Iedereen die momenteel een afspraak heeft staan op het spreekuur wordt door ons gebeld, 1 tot 2 dagen voorafgaand aan die afspraak. Telefonisch kunnen we dan alvast jullie vragen beantwoorden. Zorg dat je voor ons bereikbaar bent. Daardoor kan je afspraak op de praktijk dan zo kort mogelijk gehouden worden; alleen bedoeld voor bloeddruk meten en controle van je buik en hartje luisteren.

– Daarnaast gaan we tevens de intervallen tussen de controles op de praktijk langer maken. Hierdoor kunnen wij het aantal fysieke contactmomenten beperken. Het kan dus zijn dat je afspraak verzet wordt naar een latere datum. Bel ons hier niet voor, wij bellen jullie (houd je telefoon in de gaten). Mits je zwangerschap normaal verloopt, houden wij ons aan het terugkomschema van onze beroepsgroep:

 • intake zal telefonisch plaatsvinden, als mogelijk per videobellen.
 • 16 wkn co praktijk
 • SEO rond 19-20 wkn bij echocentrum
 • 24 wkn; telefonische controle, als mogelijk per videobellen.
 • 27 wkn co praktijk
 • 31 wkn co praktijk
 • 35 wkn co praktijk
 • 37 wkn co praktijk
 • 39 wkn co praktijk
 • 40 wkn co praktijk
 • 41 wkn co thuis of praktijk
 • nacontrole 6 wkn na bevalling; telefonisch

Mocht het medisch noodzakelijk zijn dan zien we je natuurlijk wél frequenter. Dit wordt per persoon beoordeeld. Met klachten tussentijds vragen we jullie dan ook om contact met ons op te nemen.

– Iedere dag kun je in de ochtend (vóór 12 uur) een app/sms sturen naar de dienstdoende verloskundige om aan te geven dat je contact met ons wenst. Geef in het bericht je voor- en achternaam door en hoever je zwanger bent. Je wordt dan door ons teruggebeld in de loop van de dag.

– Voor spoed mag je natuurlijk altijd bellen met de dienstdoende verloskundige!

– We vragen jullie ons door te geven wanneer je verkouden, ziek, snotterig of koortsig bent. Wij kunnen jullie dan namelijk niet op het spreekuur zien. Ook kunnen we eventueel passende maatregelen nemen als we jullie toch wel moeten zien. Het gaat hierbij echt om onze  en jullie veiligheid…

– Ben je rond de uitgerekende datum en heb je een zieke huisgenoot, laat ons dit dan ook weten.

Het zijn vreemde tijden…. Wij zetten ons met evenveel liefde en aandacht voor jullie in, ondanks alle maatregelen. We hopen er voor jullie evengoed een onvergetelijke tijd van te maken. Probeer goed voor jullie zelf en elkaar te zorgen, de rust te bewaren, te focussen op jullie mooie zwangerschap en de komst van jullie kindje.

Lees ook onze voorgaande blogs over het vermijden van sociale contacten.

 

Lees meer

UPDATE CORONA 14-03-20

Het advies van het RIVM is om kans op besmetting met het corona virus te verkleinen. Dit kun je doen door je sociale contacten te minimaliseren.

Daarnaast vragen we van jullie het volgende:

– Kom niet naar de praktijklocaties bij hoesten, verkoudheid of koorts.

– Verzet je afspraak totdat je tenminste 24 uur klachtenvrij bent.

– Neem bij ernstige klachten contact op met je huisarts.

– Als je zwangerschap goed verloopt dan kunnen de intervallen tussen je controles iets langer worden. Je komt dan minder vaak op de praktijk op controle. Uiteraard kijken we per zwangere wat daarin mogelijk is en verantwoord. Tussentijds kun je ons natuurlijk altijd telefonisch bereiken voor vragen.

– Kom het liefst alléén naar het spreekuur, laat kinderen thuis. (wij willen met zo min mogelijk personen contact hebben).

– Wij schudden geen handen meer op het spreekuur of bij kraamvisites.

– Bij een bevalling in het ziekenhuis kun je maximaal 1 persoon meenemen (de partner). Na de bevalling kun je geen bezoek in het ziekenhuis ontvangen, wacht hiermee tot je thuis bent.

– Kraamvisites thuis beperken wij tot de hoogst noodzakelijke. Wel zullen wij telefonische kraamcontroles uitvoeren. We komen natuurlijk wel thuis langs als het nodig is.

– Probeer je eigen kraambezoek ook tot een minimum te beperken.

– De 6 weken nacontrole zal telefonisch plaatsvinden.

– Voorlopig is er op vrijdag geen inloopspreekuur meer. Je kunt wel een extra afspraak inplannen als het nodig is.

– Ga bewust om met je gezondheid, probeer je weerstand op peil te houden en beperk onnodig sociaal contact.

– Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek zijn geworden. Op deze manier blijft de kwaliteit van zorg optimaal.

Wij hopen op deze manier zelf niet uit te vallen door ziekte zodat we jullie zorg kunnen blijven verlenen. We vragen om begrip voor de situatie. Als er iets verandert in de adviezen volgt er een nieuwe update. Voor vragen kun je ons natuurlijk altijd bereiken via de dienstdoende verloskundige.

Lees meer

BLOG: Corona 03-03-20

Beste zwangeren, partners en andere belanghebbenden,

Hierbij willen wij jullie informeren over de ontwikkelingen rondom het Coronavirus.                         Gezien de recente ontwikkelingen hieromtrent hebben wij besloten voorlopig de onderstande adviezen te geven. Hierbij houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM, KNOV, GGD en NHG. Wanneer er veranderingen zijn in deze richtlijnen, wanneer de richtlijnen aangescherpt worden, zullen we jullie opnieuw berichten hierover. Houdt onze website en sociale media kanalen dus goed in de gaten.

Hoe verspreidt het virus zich?
– Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet zweven, maar dalen snel neer. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden.
– Omdat het virus zich via ‘vieze’ handen (na “hand voor je mond!”) kan verspreiden, is regelmatig handen wassen een goede maatregel om verspreiding te voorkomen.
– Mondkapjes helpen niet omdat ze mond en neus niet volledig afsluiten.

Moet een zwangere vrouw zich extra zorgen maken?
Nee. De infectie met het nieuwe coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover tot nu toe bekend, is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Kan een ongeboren baby het krijgen?
Het er tot nu op lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is. Dit is gebleken uit een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest (bron: medische vakblad The Lancet).

Is er risico voor een pasgeboren baby?
De ziekte is overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.

Hygiene (schoon blijven):
• Was je handen regelmatig (zie instructiefilmje).
• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
• Gebruik papieren zakdoekjes.
• Het wordt afgeraden een hand te geven.

Kraambezoek:
Het is belangrijk dat het kraambezoek zich houdt aan hygiënemaatregelen. Vraag zieke of verkouden mensen het kraambezoek uit te stellen.

Wanneer kom je NIET naar de verloskundigenpraktijk:
• Koorts (ten minste 38 graden Celsius; zorg daarom voor een thermometer in huis) én ten minste één van de volgende verschijnselen: hoesten, kortademigheid
• De klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio met wijdverspreide transmissie*.
• Meld je klachten bij je huisarts.

Hygiëne op de verloskundigenpraktijk:
We hebben besloten om voorlopig geen handen meer te schudden. We wassen extra vaak onze handen en zorgen dat deurknoppen en apparatuur die in aanraking komt met mensen wordt schoongehouden volgens de geldende richtlijnen.

Andere vragen over Coronavirus Covid-19
Neem contact op met het RIVM via 0800-1351. Voor vragen m.b.t. tot reisadvies zie de website van LCR en Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wij hopen dat we jullie hierbij voldoende geïnformeerd, maar ook gerustgesteld hebben. Bij zorgen mag je altijd contact met ons opnemen.

Bronnen: RIVM, KNOV, NHG, GGD.

* Risicogebieden: China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea en Iran, en in Noord-Italië de provincies Lombardije, Veneto, Emiglia, Romagna en Piëmonte.

Voor een instructiefilmpje over correct handenwassen: klik hier.

Lees meer