UPDATE CORONA 20-03-20

Beste zwangeren,

We merken dat er meer behoefte is aan telefonisch contact. Omdat wij momenteel in de ochtend zelf druk zijn met de telefonische kraamvisites hebben we een aanpassing in onze bereikbaarheid:

Voor niet dringende zaken, een vraag of gewoon een praatje:

 • Iedere dag kun je in de ochtend (vóór 12 uur) een app/sms sturen naar de dienstdoende verloskundige om aan te geven dat je contact met ons wenst. Geef in het bericht je voor- en achternaam door en hoever je zwanger bent. Je wordt dan door ons teruggebeld in de loop van de dag.

Voor dringende zaken, medische vragen, bevalling, serieuze klachten, bloedverlies e.d.:

 • Bel dan altijd de dienstdoende verloskundige. Hiervoor willen we niet dat je een bericht stuurt!

Jullie bereikbaarheid:

We merken ook dat het vaak lastig is om jullie te bereiken. Het kost ons veel tijd om dan jullie berichten te sturen of je ons wilt terug bellen etc… Probeer je telefoon goed in de gaten te houden! Sla onze praktijklijn én onze mobiele telefoon nummers (die vind je rechts bovenaan op je zwangerschapskaart) op in je telefoon zodat je het kunt zien als we bellen. Dit geldt voor zwangeren en kraamvrouwen.

Ten slotte: De regels voor sociale afstand blijken echt hard nodig te zijn. Bedenk steeds goed of het echt noodzakelijk is om ergens naar toe te gaan of om mensen op te zoeken. Doe alleen wat strikt noodzakelijk is.

(Lees ook onze eerdere blogs als je dat nog niet hebt gedaan.)

Lees meer

Samen sterk!

Lieve zwangeren en naasten om jullie heen. Wat een bijzondere tijd is dit! Van iedereen wordt veel gevraagd maar voor jullie is er nu ook veel extra’s te incasseren. Voor ons zijn persoonlijk contact, iemand écht zien en naar iemand luisteren misschien wel de mooiste aspecten van ons beroep. We zijn nu genoodzaakt een groot deel van ons werk op een andere manier in te vullen. Weet dat we aan jullie denken! Wat zijn we trots op jullie. We proberen in alle hectiek de juiste afwegingen te maken en onze rust te bewaren. Hoewel we nu niet in contact staan met jullie op de manier die jullie van ons gewend zijn, toch zullen we met evenveel liefde ons vak uit te oefenen. We ervaren erg veel begrip en medewerking van jullie kant. Natuurlijk is er daarnaast ook de onzekerheid, traantjes en spanning over “hoe nu ?”. Dingen kúnnen anders lopen dan je van te voren bedacht had of gewenst… Afgelaste babyshower, geen kraambezoek, misschien iemand die nu niet bij je bevalling aanwezig kan zijn. Zo jammer dat dit nu de realiteit is….
We wachten af wat er gaat komen of nodig zal blijken. Probeer rustig te blijven en te focussen op de komst van jouw of jullie kindje! Als je behoefte hebt aan een gesprek, laat ons dit weten (zie vorige blog). Op die manier kunnen we met elkaar in contact blijven. Het is niet altijd leuk, maar jullie zijn onze toppers en de lichtpuntjes voor de toekomst! Probeer ontspanning te zoeken, schrijf je gedachten en emoties eventueel van je af en bedenk dat deze periode ook weer voorbij gaat. Focus op het leven wat in je groeit of in je wiegje ligt. Daar draait het allemaal om, daar doen we het met z’n allen voor! Samen sterk!
Liefs, Harriët, Marij, Maaike en Lotte
.

Lees meer

UPDATE CORONA 17-03-20

Beste zwangeren, partners en andere belanghebbenden,

Wij zijn heel druk bezig om alle maatregelen betreffende het Corona virus in de praktijk in te voeren. Daarover willen we jullie in dit blog informeren. We realiseren ons dat wij met deze maatregelen nogal wat van jullie vragen. Wij willen er alles aan doen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Voor ons als zorgverleners is het ook van groot belang dat wij ons beschermen zodat wij door ziekte niet uitvallen, en anderen niet besmetten. Op die manier is de kans het grootste dat jullie van ons zorg kunnen blijven ontvangen.

– Iedereen die momenteel een afspraak heeft staan op het spreekuur wordt door ons gebeld, 1 tot 2 dagen voorafgaand aan die afspraak. Telefonisch kunnen we dan alvast jullie vragen beantwoorden. Zorg dat je voor ons bereikbaar bent. Daardoor kan je afspraak op de praktijk dan zo kort mogelijk gehouden worden; alleen bedoeld voor bloeddruk meten en controle van je buik en hartje luisteren.

– Daarnaast gaan we tevens de intervallen tussen de controles op de praktijk langer maken. Hierdoor kunnen wij het aantal fysieke contactmomenten beperken. Het kan dus zijn dat je afspraak verzet wordt naar een latere datum. Bel ons hier niet voor, wij bellen jullie (houd je telefoon in de gaten). Mits je zwangerschap normaal verloopt, houden wij ons aan het terugkomschema van onze beroepsgroep:

 • intake zal telefonisch plaatsvinden, als mogelijk per videobellen.
 • 16 wkn co praktijk
 • SEO rond 19-20 wkn bij echocentrum
 • 27 wkn co praktijk
 • 31 wkn co praktijk
 • 35 wkn co praktijk
 • 37 wkn co praktijk
 • 39 wkn co praktijk
 • 40 wkn co praktijk
 • 41 wkn co thuis of praktijk

Mocht het medisch noodzakelijk zijn dan zien we je natuurlijk wél frequenter. Dit wordt per persoon beoordeeld. Met klachten tussentijds vragen we jullie dan ook om contact met ons op te nemen.

– Iedere dag kun je in de ochtend (vóór 12 uur) een app/sms sturen naar de dienstdoende verloskundige om aan te geven dat je contact met ons wenst. Geef in het bericht je voor- en achternaam door en hoever je zwanger bent. Je wordt dan door ons teruggebeld in de loop van de dag.

– Voor spoed mag je natuurlijk altijd bellen met de dienstdoende verloskundige!

– We vragen jullie ons door te geven wanneer je verkouden, ziek, snotterig of koortsig bent. Wij kunnen jullie dan namelijk niet op het spreekuur zien. Ook kunnen we eventueel passende maatregelen nemen als we jullie toch wel moeten zien. Het gaat hierbij echt om onze  en jullie veiligheid…

– Ben je rond de uitgerekende datum en heb je een zieke huisgenoot, laat ons dit dan ook weten.

Het zijn vreemde tijden…. Wij zetten ons met evenveel liefde en aandacht voor jullie in, ondanks alle maatregelen. We hopen er voor jullie evengoed een onvergetelijke tijd van te maken. Probeer goed voor jullie zelf en elkaar te zorgen, de rust te bewaren, te focussen op jullie mooie zwangerschap en de komst van jullie kindje.

Lees ook onze voorgaande blogs over het vermijden van sociale contacten.

 

Lees meer

UPDATE CORONA 14-03-20

Het advies van het RIVM is om kans op besmetting met het corona virus te verkleinen. Dit kun je doen door je sociale contacten te minimaliseren.

Daarnaast vragen we van jullie het volgende:

– Kom niet naar de praktijklocaties bij hoesten, verkoudheid of koorts.

– Verzet je afspraak totdat je tenminste 24 uur klachtenvrij bent.

– Neem bij ernstige klachten contact op met je huisarts.

– Als je zwangerschap goed verloopt dan kunnen de intervallen tussen je controles iets langer worden. Je komt dan minder vaak op de praktijk op controle. Uiteraard kijken we per zwangere wat daarin mogelijk is en verantwoord. Tussentijds kun je ons natuurlijk altijd telefonisch bereiken voor vragen.

– Kom het liefst alléén naar het spreekuur, laat kinderen thuis. (wij willen met zo min mogelijk personen contact hebben).

– Wij schudden geen handen meer op het spreekuur of bij kraamvisites.

– Bij een bevalling in het ziekenhuis kun je maximaal 1 persoon meenemen (de partner). Na de bevalling kun je geen bezoek in het ziekenhuis ontvangen, wacht hiermee tot je thuis bent.

– Kraamvisites thuis beperken wij tot de hoogst noodzakelijke. Wel zullen wij telefonische kraamcontroles uitvoeren. We komen natuurlijk wel thuis langs als het nodig is.

– Probeer je eigen kraambezoek ook tot een minimum te beperken.

– De 6 weken nacontrole zal telefonisch plaatsvinden.

– Voorlopig is er op vrijdag geen inloopspreekuur meer. Je kunt wel een extra afspraak inplannen als het nodig is.

– Ga bewust om met je gezondheid, probeer je weerstand op peil te houden en beperk onnodig sociaal contact.

– Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek zijn geworden. Op deze manier blijft de kwaliteit van zorg optimaal.

Wij hopen op deze manier zelf niet uit te vallen door ziekte zodat we jullie zorg kunnen blijven verlenen. We vragen om begrip voor de situatie. Als er iets verandert in de adviezen volgt er een nieuwe update. Voor vragen kun je ons natuurlijk altijd bereiken via de dienstdoende verloskundige.

Lees meer

BLOG: Corona 03-03-20

Beste zwangeren, partners en andere belanghebbenden,

Hierbij willen wij jullie informeren over de ontwikkelingen rondom het Coronavirus.                         Gezien de recente ontwikkelingen hieromtrent hebben wij besloten voorlopig de onderstande adviezen te geven. Hierbij houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM, KNOV, GGD en NHG. Wanneer er veranderingen zijn in deze richtlijnen, wanneer de richtlijnen aangescherpt worden, zullen we jullie opnieuw berichten hierover. Houdt onze website en sociale media kanalen dus goed in de gaten.

Hoe verspreidt het virus zich?
– Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet zweven, maar dalen snel neer. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden.
– Omdat het virus zich via ‘vieze’ handen (na “hand voor je mond!”) kan verspreiden, is regelmatig handen wassen een goede maatregel om verspreiding te voorkomen.
– Mondkapjes helpen niet omdat ze mond en neus niet volledig afsluiten.

Moet een zwangere vrouw zich extra zorgen maken?
Nee. De infectie met het nieuwe coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover tot nu toe bekend, is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Kan een ongeboren baby het krijgen?
Het er tot nu op lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is. Dit is gebleken uit een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest (bron: medische vakblad The Lancet).

Is er risico voor een pasgeboren baby?
De ziekte is overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.

Hygiene (schoon blijven):
• Was je handen regelmatig (zie instructiefilmje).
• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
• Gebruik papieren zakdoekjes.
• Het wordt afgeraden een hand te geven.

Kraambezoek:
Het is belangrijk dat het kraambezoek zich houdt aan hygiënemaatregelen. Vraag zieke of verkouden mensen het kraambezoek uit te stellen.

Wanneer kom je NIET naar de verloskundigenpraktijk:
• Koorts (ten minste 38 graden Celsius; zorg daarom voor een thermometer in huis) én ten minste één van de volgende verschijnselen: hoesten, kortademigheid
• De klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio met wijdverspreide transmissie*.
• Meld je klachten bij je huisarts.

Hygiëne op de verloskundigenpraktijk:
We hebben besloten om voorlopig geen handen meer te schudden. We wassen extra vaak onze handen en zorgen dat deurknoppen en apparatuur die in aanraking komt met mensen wordt schoongehouden volgens de geldende richtlijnen.

Andere vragen over Coronavirus Covid-19
Neem contact op met het RIVM via 0800-1351. Voor vragen m.b.t. tot reisadvies zie de website van LCR en Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wij hopen dat we jullie hierbij voldoende geïnformeerd, maar ook gerustgesteld hebben. Bij zorgen mag je altijd contact met ons opnemen.

Bronnen: RIVM, KNOV, NHG, GGD.

* Risicogebieden: China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea en Iran, en in Noord-Italië de provincies Lombardije, Veneto, Emiglia, Romagna en Piëmonte.

Voor een instructiefilmpje over correct handenwassen: klik hier.

Lees meer

Nieuwe Verloskundige in opleiding.

Vanaf aanstaande maandag loopt er een Verloskundige in opleiding met ons mee. We wensen haar een leerzame stage toe. Hieronder zal ze zich voorstellen:

“Beste zwangeren en partners,

Dit jaar zal ik mijn tweede stage gaan lopen bij de Verloskundige Praktijk Duin en Dijk. Hier kijk ik ontzettend naar uit! Mijn naam is Laura en ik ben tweedejaars student aan de Verloskunde Academie in Amsterdam. Ik ben 23 jaar en ben opgegroeid Alkmaar. Voordat ik begon aan de studie Verloskunde heb ik Toegepaste Psychologie gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens deze studie merkte ik dat ik toch heel graag iets medisch wilde gaan doen. Toen ik uit oriëntatie een keer mee mocht lopen met een verloskundige was ik direct verkocht! Ik ben nog iedere dag blij dat ik mag leren voor dit mooie en bijzondere vak.

Vanaf 2 december 2019 tot 20 december 2019 kunt u mij tegenkomen bij controles, de baring en/of de kraamweek. Mocht u het onprettig vinden dat ik hierbij aanwezig ben, dan kunt u dat aan mij of aan de verloskundige aangeven. Ook hoor ik het graag als u nog tips heeft om mij tot een betere verloskundige te maken.

Hopelijk zien we elkaar gauw! Vriendelijke groet, Laura.”

 

Lees meer

Nieuwe student verloskunde.

Vanaf aanstaande maandag loopt er een 1e-jaars student mee met ons in de praktijk. Mocht je bezwaar hebben tegen haar aanwezigheid geef het dan even bij ons aan, het is natuurlijk niet verplicht. We wensen haar een goede en leerzame stage. Hieronder zal ze zich voorstellen:

“Mijn naam is Lia Groenhart (20 jaar oud), 1e jaar student aan de Academie Verloskunde in Amsterdam. Ik loop stage bij de verloskundigenpraktijk Duin en Dijk in de periode 11-03-2019 tot 24-03-2019 en 03-06-2019 tot 07-07-2019. Ik heb erg veel zin in deze eerste stage en ik hoop dat ik hier veel kan leren en ervaring op kan doen. Ook vind ik het heel interessant om alles wat ik afgelopen tijd in de boeken heb geleerd, nu in praktijk te kunnen brengen.
De afgelopen twee jaar heb ik Verpleegkunde gestudeerd in Amsterdam en daar ook twee keer stage voor gelopen. Ik vind mezelf een leergierige student die graag wilt werken aan de beroepsvaardigheden en communicatieve vaardigheden van het beroep Verloskunde. Soms vind ik het soms lastig om op de voorgrond te staan en aan te geven wanneer ik zelf iets aan wil pakken. Hier zou ik mij graag verder in willen ontwikkelen. Ik zie mezelf als een gezellig persoon die erg behulpzaam is”.

Lees meer

Nieuw: inloopspreekuur!

Voortaan is er iedere vrijdag een inloopspreekuur van 9.00 tot 10.00 uur. Je kunt dan zonder afspraak terecht op onze locatie in Warmenhuizen (Doorbraak 6) voor als je even het hartje wilt luisteren of wilt laten horen aan iemand (vanaf 12 wkn zwangerschap), je bloeddruk wilt laten meten of een vraag wilt stellen. Als de deur open staat mag je doorlopen, neem anders plaats in de wachtkamer!

Lees meer