Verloskundige in opleiding

Vanaf aanstaande maandag loopt er een VIO (verloskundige in opleiding) met ons mee. Wij vinden het erg leuk om ons mooie vak over te dragen aan toekomstige collega’s! Ze zal aanwezig zijn tijdens spreekuren, bevallingen en kraamvisites. Mocht je hier bezwaar tegen hebben geef het dan bij ons aan.

Hieronder zal ze zich voorstellen:

“Hoi! Mijn naam is Lotte, ik ben 20 jaar oud en ik zit in mijn tweede jaar van de verloskunde academie in Amsterdam. Ik woon met mijn ouders, zusje en kat in Alkmaar en doe deze studie met veel plezier. Vanaf 8 november tot en met 14 januari kom ik stagelopen bij praktijk Duin en Dijk. Ik heb er ontzettend veel zin in en ik kijk er naar uit om jullie te ontmoeten!”

Lees meer

Verloskundige in opleiding

Vanaf aanstaande maandag loopt er een VIO (verloskundige in opleiding) met ons mee. Wij vinden het erg leuk om ons mooie vak over te dragen aan toekomstige collega’s! Ze zal aanwezig zijn tijdens spreekuren, bevallingen en kraamvisites. Mocht je hier bezwaar tegen hebben geef het dan bij ons aan.

Hieronder zal ze zich voorstellen:

Hoi, mijn naam is Sanne en ik ben verloskundige in opleiding in Amsterdam. Ik heb voordat ik begon met verloskunde andere opleidingen gedaan maar kwam uiteindelijk toch met veel enthousiasme terecht bij verloskunde. Ik ben nu 25 jaar en weet eindelijk dat ik goed zit bij mijn huidige opleiding. Verloskunde bevat namelijk alles wat ik zoek. Contact met mensen, medische onderbouwing, ongelofelijk veel ruimte voor groei en natuurlijk de pracht van het helpen een baby op de wereld te zetten. Vanaf 7 juni tot en met 11 juli zal ik stagelopen bij verloskundigenpraktijk Duin en Dijk. Ik ben zeer enthousiast over het vak en wil graag alles zien en meemaken. Ik hoop je in mijn stageperiode te zien.

Lees meer

Avondklok

Vanaf morgen, 23 januari, gaat de avondklok in. Dit houdt in dat je tussen 21:00 en 4:30 niet zonder geldige reden de straat op mag.
Voor ons als verloskundigen geldt dit uiteraard niet als wij in die tijd op pad moeten voor een bevalling of andere controle.
Onze zorg voor jullie blijft dus gewoon hetzelfde!
Voor jullie is het wel noodzakelijk dat je een verklaring en ID bij je hebt als je tijdens de avondklok naar buiten moet voor bijvoorbeeld een controle, een spoedsituatie of de bevalling. Deze verklaring kun je vinden op rijksoverheid.nl

Deze verklaring kun je printen, invullen en bij je tas met spullen klaarleggen. Jij en je partner hebben beide een eigen verklaring nodig. Zorg ook dat opa/oma of andere oppas dit formulier bij zich hebben als ze komen oppassen tijdens de bevalling. Ze worden in deze situatie gezien als mantelzorger.

https://rijksoverheid.nl/…/Eigen+verklaring_avondklok.pdf

Lees meer

Reminder, corona maatregelen.

Beste cliënten en partners,

Veel partners werken i.v.m. de corona maatregelen thuis momenteel. Hierdoor is er meer gelegenheid voor de partners om mee te komen naar het spreekuur. Gezien het feit dat wij als zorgverleners onze contactmomenten zoveel mogelijk willen beperken willen we jullie nogmaals dringend verzoeken dit zo min mogelijk te doen. Het zijn voor ons dan dubbele contactmomenten. Wij willen partners zeker niet weigeren; de intake, het doorspreken van de bevalling en als er iets belangrijks speelt zijn zeker momenten waar de partner welkom is. De rest van de controles vragen we jullie liever alleen te komen. Videobellen tijdens het bezoek mag natuurlijk altijd!

Nog 1 keer het dringende verzoek;

– Kom zo vaak mogelijk alleen op het spreekuur

– Neem geen kinderen mee naar het spreekuur

– Kom niet naar het spreekuur als je klachten hebt, verzet dan je afspraak

Op deze manier hebben wij zo min mogelijk contactmomenten en hopen wij ook straks tijdens de bevalling en in de kraamtijd voor jullie er te staan! Laten we daar samen naar streven.

Alvast bedankt, Harriët, Maaike, Marij en Lotte.

Lees meer

25 jaar verloskundige!

// 07-07-95 ~ 07-07-20 //
25 jaar verloskundige! Een droom vanaf mijn achtste kwam uit op mijn 22-ste en nu na al die jaren nog steeds met veel liefde werkzaam in dit mooie beroep. Zoveel gekregen en gegeven in al die jaren, zo dankbaar voor alles wat ik heb kunnen betekenen. Zoveel geluk en ook veel verdriet gezien. Ik kan me nog steeds geen mooier beroep bedenken waarin ik steeds blijf leren en me kan ontwikkelen. Aan alle vrouwen en partners die ik tegen kwam in mijn werk; bedankt voor alle vertrouwen en dat ik deel mocht zijn van een bijzondere periode in jullie leven. Ik werk met liefde nog een aantal jaar door 💖
Liefs, Harriët Bootsman.

Lees meer

Nieuwe verloskundige in opleiding

Vanaf morgen loopt er een VIO mee met ons. Hieronder zal ze zich voorstellen:

Hallo allemaal!
Ik ben Maartje Brinkman en inmiddels eind derdejaars verloskunde student aan de Academie Verloskunde in Amsterdam. Ik volg de opleiding met heel veel passie en ben heel blij dat ik ondanks deze gekke tijd toch weer aan de slag kan in de praktijk. Ik loop van 29 juni tot en met 24 juli stage hier bij de verloskundige praktijk Duin en Dijk. De zwangerschap, bevalling en kraamtijd zijn een bijzondere periode en ik kijk er naar uit om jullie hierbij te mogen begeleiden. Jullie kunnen mij dan ook tegenkomen tijdens de spreekuren, de bevalling en de kraamvisites. Mochten jullie bezwaar hebben tegen mijn aanwezigheid, meld dit dan gerust! Tot snel!

Maartje

Lees meer

Versoepeling maatregelen!

Beste cliënten,

We zijn erg blij om te kunnen melden dat de maatregelen rondom het Corona beleid worden versoepeld! Deze gaan gelden vanaf komende maandag 11 mei.

Hoe gaat het er nu uitzien en wat is weer mogelijk:

Spreekuur:

 • We gaan weer werken volgens ons normale terugkomschema. Dus geen lange intervallen meer tussen de controles in en geen telefonische consulten meer (tenzij door jou zelf gewenst);
 • Partners mogen weer meekomen naar het spreekuur wanneer dit gewenst is. Het advies blijft echter om toch zo vaak mogelijk alleen te komen. (Kinderen en andere familie leden nog niet mee naar het spreekuur);
 • De nacontrole, 6 weken na de bevalling, , kan weer op de praktijk plaatsvinden. (Als je behoefte hebt om ons nog te zien of te spreken, bel ons dan gerust voor een afspraak. Ook al is het al wat langer dan 6 weken geleden, je bent welkom! Het is heel fijn om elkaar nog eens te ontmoeten en te horen hoe het met jullie gaat. De nacontrole vindt voorlopig helaas nog zonder jullie baby plaats).

Echo’s:

 • De partner mag ook weer mee naar alle echo afspraken (Kinderen en andere familieleden mogen hier ook nog niet mee);
 • Alle reguliere en niet-reguliere echo’s mogen weer worden aangeboden, dus ook pretecho’s .
 • In het ziekenhuis (NWZ) mag je partner alleen mee naar de 20 weken echo (SEO of GUO). Voor de andere afspraken op de poli mag de partner nu nog niet mee.

Bevalling:

 • Bij een thuisbevalling mag er 1 extra persoon aanwezig zijn naast je partner (familielid, doula, fotograaf etc.). Dit kan nog niet bij een bevalling in het ziekenhuis.

Wat blijft hetzelfde:

 • Als jij (of je partner) klachten hebt (neusverkouden, koorts, keelpijn, hoesten) kom dan niet naar het spreekuur. Bij een bevalling ook graag tijdig doorgeven als 1 van jullie klachten heeft;
 • Neem geen kinderen mee naar het spreekuur;
 • Was bij binnenkomst op het spreekuur eerst je handen;
 • Wij schudden niet jullie hand;
 • We proberen zo veel mogelijk afstand te bewaren op het spreekuur waar dat mogelijk is;
 • Houd in de wachtkamer 1½ meter afstand van anderen. We ruimen extra tijd in op het spreekuur om uitloop zo veel mogelijk te voorkomen zodat je zo kort mogelijk in de wachtkamer aanwezig bent en in andere ruimtes zo min mogelijk mensen tegenkomt.

Wij zijn erg blij met deze versoepelingen. Onze zorg kunnen wij weer aanbieden op een manier die beter bij ons past en prettiger is voor alle partijen. De komende tijd zal er ook vanuit de beroepsgroep gekeken worden naar versoepelingen in de kraamperiode en bij de bevalling. Stap voor stap naar een fijne omgang met elkaar. We zijn heel blij hoe jullie de afgelopen tijd zijn omgegaan met de opgelegde regels. Het was niet alleen voor ons, maar zeker ook voor jullie niet altijd even makkelijk. We zijn jullie enorm dankbaar voor al jullie begrip, geduld en medewerking. Tot binnenkort op het spreekuur.

Lieve groeten,

Marij, Harriët, Maaike en Lotte

Lees meer

UPDATE CORONA 26-04-20

Beste cliënten,

Hierbij weer een update van onze kant, dit naar aanleiding van de nieuwe aanbevelingen van het Outbreak Management Team en de maatregelen zoals die op de persconferentie van 21 april zijn besproken. Onze beroepsorganisatie KNOV heeft gekeken welke maatregelen ten aanzien van COVID-19 aangepast kunnen worden zodat wij als verloskundigen onze zorg weer beter kunnen laten aansluiten.

Duidelijk is dat we met kleine stapjes vooruit kunnen gaan. Aangezien er nog veel onduidelijkheden zijn, gaan veranderingen stapsgewijs.

Wat verandert er in 1e instantie:

1. Er wordt weer een echo aangeboden bij 7 – 8 weken om te zien of de zwangerschap vitaal is en of hij zich op de goede plaats ontwikkelt (in de baarmoeder en niet daarbuiten);

2. Het intake gesprek en ook de counseling (het voorlichtingsgesprek) voor de NIPT en 20 weken echo blijven voorlopig telefonisch plaatsvinden. Je krijgt via de mail een informatiebrief van onze praktijk met links naar websites waar informatie beschikbaar is over deze onderzoeken. Lees deze voor het intakegesprek goed door;

3.  Het telefoontje voorafgaande aan een controle komt te vervallen. De tijd die we voor een controle op de praktijk nemen is weer als voorheen. Mogelijke vragen en eventuele klachten bespreken wij dus weer face-to-face. Hierbij proberen we dan de 1 ½ meter afstand zo veel mogelijk te respecteren en handhaven wij de extra hygiënemaatregelen. Hierbij kunnen je denken aan bijvoorbeeld extra handen wassen, desinfecteren ruimte en spullen. Naast de gewone controle staat het jullie natuurlijk altijd vrij om telefonisch contact met ons op te nemen als jullie daar behoefte aan hebben;

4. Er vinden nog 2 telefonische controles plaats in plaats van fysieke controles op de praktijk. Dit is een telefonische consult rond 23 weken en 1 rond 33 weken. Het nieuwe terugkomschema ziet er op dit moment als volgt uit:

 • 7-9 wkn vitaliteitsecho indien gewenst of noodzakelijk bij echocentrum;
 • 8-10 wnk intake zal telefonisch plaatsvinden, indien mogelijk per videobellen;
 • 11 wkn termijnecho bij echocentrum;
 • 16 wkn controle op de praktijk;
 • 19-20 wnk SEO bij echocentrum;
 • 22-23 wkn telefonische controle, indien mogelijk per videobellen;
 • 27 wkn controle op de praktijk;
 • 31 wkn co praktijk;
 • 33 wkn; telefonishce controle, indien mogelijk per videobellen;
 • 35 wkn controle op de praktijk;
 • 37 wkn controle op de praktijk;
 • 39 wkn controle op de praktijk;
 • 40 wkn controle op de praktijk;
 • 41 wkn controle op de praktijk;
 • nacontrole 6 wkn na bevalling: telefonisch.

5. Alle fysieke controles op de praktijk en alle echo’s in het echocentrum zijn helaas nog steeds zónder partner en zonder andere kinderen. We verwachten je dus in alle gevallen alleen op de praktijk. Weet dat wij dit allemaal de moeilijkste maatregel van alle vinden. Dit omdat wij ons natuurlijk heel goed realiseren hoe belangrijk het voor jullie is om deze controles samen met je partner te kunnen meemaken. De Taskforces van de Verloskundigen en gynaecologen denken echter dat het echt te vroeg is om weer meerdere mensen toe te laten tot deze onderzoeken.

Zwangerschap:

Uit onderzoeken tot nu toe lijken er géén aanwijzingen te zijn dat COVID-19 in de zwangerschap anders verloopt dan buiten de zwangerschap. De risico’s voor de baby blijken tot nu toe minimaal. Als je COVID-19 klachten hebt of hier positief op getest wordt of je partner of andere thuiswonenden, willen wij dat jullie ons dit zo snel mogelijk laten weten.. In principe ziek je dit thuis uit en proberen we fysieke contactmomenten uit te stellen tot je geen klachten meer hebt.

Bevalling:

Voor bezoeken aan huis en bevallingen verandert er in onze regio niets. Wij komen bij je thuis, gaan samen met je naar het ziekenhuis indien nodig of gewenst. Er mag helaas nog steeds maar 1 persoon aanwezig zijn tijdens de bevalling (partner), zowel thuis als in het ziekenhuis.. Wij vragen jullie om hier rekening mee te houden, zowel voor ons als voor de kraamzorg. Voor alle partijen vervelend genoeg, maar wij zijn genoodzaakt om deze opgelegde richtlijnen vanuit verschillende beroepsorganisaties op te volgen. Indien je gaat bevallen en je bent verdacht of positief getest, dan zullen wij zorgen voor noodzakelijke beschermingsmiddelen om jullie bevalling beschermd te kunnen begeleiden.

Kraamtijd:

Vanaf nu bezoeken we jullie in de kraamtijd weer 1 keer thuis. . De andere controles doen we, zoals we de afgelopen tijd ook gedaan hebben zo veel mogelijk telefonisch. Mocht er een dringende reden zijn om jullie thuis te komen bezoeken, doen we dat uiteraard wel.

Let op:

Het blijft heel belangrijk dat jullie in alle gevallen contact opnemen als je vragen of klachten hebt. Neem zoals altijd laagdrempelig contact op met de dienstdoende verloskundige. We willen dus niet dat jullie zorg gaan mijden ten gevolge van de huidige situatie. .

Tot zover de aanpassingen in de verloskundige zorg. We hopen opnieuw op jullie begrip en dat de zwangerschap verder goed blijft verlopen en we je spoedig weer op onze eigen vertrouwde manier kunnen gaan begeleiden.

Warme groeten,

Marij, Maaike, Harriët en Lotte,

Verloskundigen Duin en Dijk.

 

Lees meer

Informatie avond over de Bevalling

Aanstaande dinsdag 14-4 zouden we eigenlijk een informatieavond houden over de bevalling.Uiteraard kan dit door de huidige omstandigheden niet doorgaan.
Al onze zwangeren vanaf 30 weken hebben vandaag een email ontvangen met informatie ter voorbereiding op de bevalling. Op het spreekuur is er tijd om hierover te praten of vragen te stellen.
Heb je geen mail ontvangen en ben je voorbij 30 weken zwangerschap? Laat het ons weten!

Lees meer

UPDATE CORONA 10-04-20

Beste zwangeren en partners,

Nu we een aantal weken werken met de maatregelen i.v.m. Corona willen we onze werkwijze met betrekking tot het spreekuur iets aanpassen. Tot op heden belden we jullie 1 dag van te voren op om alvast jullie vragen te beantwoorden. Het blijkt in de praktijk ingewikkeld om jullie allemaal te bereiken. Daarom gaan we vanaf a.s. dinsdag (na Pasen) als volgt werken:

– Je komt op de afspraak die je bij ons hebt ingepland naar de praktijk voor je fysieke controle (bloeddruk, buik voelen en hartje luisteren) Ondertussen kun je een korte vraag stellen.

– Direct na deze controle is er, wanneer jij dat wenst, de mogelijkheid dat we je opbellen (of beeldbellen) om langer met je te spreken en meer vragen te kunnen beantwoorden.

– Tussen onze controles op de praktijk, plannen we voor deze telefoongesprekken  extra tijd in.

Je controle en ons gesprek zijn dan op dezelfde dag en aansluitend. Dat lijkt ons prettiger voor beiden. Doordat je ook nét op controle bent geweest ben je daarna ook voor ons makkelijker te bereiken en hoef jij niet de hele dag op ons belletje te zitten wachten…

Uiteraard mogen jullie in de periode tussen afspraken in ook altijd zelf even de telefoon pakken om ons te bellen!

Lees meer