Houdingen tijdens de bevalling
Experimenteer met houdingen. Je kunt bijvoorbeeld staand een wee opvangen terwijl je wiegt met je heupen of leunt op een tafel of stoel. Je kunt op je handen en knieën gaan zitten of op een krukje en dan op tafel hangen. Als je liever ligt ga dan op je zij liggen maar dan met een kussen tussen je benen en misschien ook een kussen onder je buik en in je rug. Wissel de houdingen gedurende de bevalling af. Probeer uit wat voor jou het fijnste is en het beste werkt. Veel vrouwen bevallen halfzittend in bed. Je mag tijdens de bevalling zelf je bevalhouding kiezen, dat kan tijdens de bevalling ook best nog veranderen. Vaak beval je het beste als je je lichaam volgt en een houding kiest die op dat moment het beste voelt voor jou.
Bed
De meeste mensen bevallen op bed. Dit kan in rugligging maar ook op je zij of op handen en knieën. Zorg voor een matras dat redelijk stevig is, waar je niet te veel in wegzakt. Een waterbed is niet geschikt om in te bevallen, je zakt er teveel in weg en wij kunnen er dan niet goed bij om je te helpen. Je kunt dan een ander bed regelen om in te bevallen. Dat mag ook een eenpersoons logeerbed zijn op klossen. Ook is het mogelijk om een verpleegbed te huren bij de thuiszorgorganisatie. (hier zijn wel kosten aan verbonden).
Kruk
Je kunt ook op de baarkruk bevallen, wij hebben deze bij ons. Zeker als je veel last van je onderrug hebt gehad in de zwangerschap of tijdens de bevalling is bevallen op de kruk erg prettig. Ook kan de zwaartekracht tijdens verticale houdingen het persen een handje helpen. Soms gaat de bevalling op de kruk erg snel en kun je voor de rust soms beter terug op bed, wij geven dat dan aan.
Om die reden dient er tevens een bevalbed in de directe nabijheid gereed te staan. Bij een poliklinische bevalling is er in het NWZ Alkmaar een kruk voor handen.
Op onze informatie-avond over bevallen kun je een baarkruk zien en evt. even voelen hoe het zit, uitproberen.
Hurkend
Een natuurlijke houding die het persen vergemakkelijkt. Vaak zit je gehurkt met je partner zittend achter je. Je steunt dan met je armen op de dijen en knieën van je partner. Het is echter een houding die je niet heel lang kunt volhouden omdat je gemakkelijk kramp in je benen kunt krijgen. Dit kun je voorkomen door tussen de persweeën door even te gaan staan om de doorbloeding naar je benen te bevorderen. Ook kun je hurken afwisselen met de kruk.
Bad
Je kunt ook in bad bevallen, uiteraard in een speciaal bevalbad dat je kunt huren. Het warme water kan je helpen optimaal te ontspannen tijdens de weeën en tijdens het persen de pijn aan de vagina / schaamstreek verminderen. Ook kun je in het bad verschillende houdingen makkelijk aannemen. Een bevalling is echter moeilijk te voorspellen; soms zijn er omstandigheden waardoor je niet in bad kunt bevallen, bijvoorbeeld als de vliezen lang gebroken zijn, of als de uitdrijving niet goed vordert. We kunnen je dan adviseren terug op bed te gaan liggen. Daarom is het voor ons een voorwaarde dat er bij een badbevalling altijd een bevalbed in de directe omgeving van het bevalbad staat. Omdat een bevalbad vaak wel 600 liter water bevat kan dat erg zwaar zijn voor de ondervloer. Het wordt aangeraden dit niet op een houten verdiepingvloer te zetten, maar liever op de begane grond. Zorg ook beneden dan voor een bed naast het bad. Verder kan een staande lamp naast het bad om in het water te schijnen ook fijn zijn.
Houd er rekening mee dat je m.b.v. een dompelpomp het bad weer leeg moet kunnen laten lopen (bijv. in het toilet)
In het NWZ Alkmaar (ziekenhuis) kun je ook in bad bevallen als je met je eigen verloskundige komt bevallen (niet als je onder zorg bent van de gynaecoloog). Hier zijn ook kosten aan verbonden. In het Gemini Den Helder hebben ze een groot vast bad op de verlosafdeling. Informatie over badbevallingen en het huren van een bevalbad kun je vinden bij www.oerbron.nl en www.bevallingsbaden.nl
Voor meer ideeën en andere houdingen klik hier.