Aan het einde van de zwangerschap ligt 3-4% van de baby’s in een stuitligging. Dat wil zeggen met de billetjes richting het bekken van de moeder en het hoofdje boven in de buik.
Er zijn verschillende types stuitligging:
- Volkomen stuitligging (allebei de beentjes beneden)
- Half onvolkomen stuitligging (een been beneden andere been naar boven)
- Onvolkomen stuitligging ( beide beentjes liggen omhoog naast het hoofdje van de baby)
Een baby in stuitligging heeft consequenties voor het verder verloop van de zwangerschap en bevalling. Je krijgt extra controles in het ziekenhuis bij de gynaecoloog om te kijken welk soort stuitligging het betreft. Ook wordt er dan gekeken of je vaginaal kunt bevallen of een keizersnede nodig hebt.
Wat kun je doen als je baby in stuitligging ligt:
Je kunt wachten tot 36 weken zwangerschapsduur tot het kindje spontaan draait naar hoofdligging. De mogelijkheid dat het kindje spontaan keert naar hoofdligging is van meerder factoren afhankelijk:
- De ruimte in je buik
- De termijn van de zwangerschap
- De indaling van de stuit in je bekken
Om de kans van slagen voor het spontaan draaien zo optimaal mogelijk te maken is vanaf 34 weken RUST aangeraden (6 weken zwangerschapsverlof van te voren is dan ook zeker aan te bevelen). Probeer stress te vermijden. Wanneer je zelf drukker bent of lang doorwerkt kan je buik, baarmoeder, wat strakker staan. Hierdoor is het moeilijker voor een kindje om spontaan te draaien. Door veel rust te nemen geef je je kind letterlijk alle ruimte om te keren. Je zou dit nog kunnen optimaliseren door bijv. ontspanningsmassages en/of accupunctuur-moxa behandelingen te ondergaan.
Voor meer informatie lees de folder “Uitwendige versie en stuitligging” klik hier
Voor oefeningen die je zelf kunt doen om te bevorderen dat je kindje draait klik hier
Kijk voor alles over Moxatherapie hier: www.stuitligging.nl
Voor homeopatische ondersteuning bij een stuitligging: klik hier
Kering / Versie:
Indien je kindje in stuit blijft liggen is er ook de mogelijkheid om de baby te “keren”. Versies/keringen worden gedaan in samenwerking met Prenataal Centrum Alkmaar (PCA) onder begeleiding van een echoscopiste. Voor meer informatie kun je kijken op hun website: klik hier. De mogelijkheid van een versie wordt met jullie besproken op het spreekuur.