Wat doet een verloskundige?

Als je zwanger bent breekt er een bijzondere tijd aan. Graag begeleiden we jou en je partner bij dit wonderbaarlijke proces, het dragen en baren van nieuw leven. Het krijgen van een kindje is een life event en zeker ook een verrijkende ervaring in jullie leven.

Uitgangspunt voor ons als verloskundigen is dat zwangerschap, bevalling en kraamperiode natuurlijke gebeurtenissen zijn. Wij zijn gedegen opgeleid om deze processen te begeleiden en te bewaken.

Een belangrijke taak van verloskundigen is risico-screening, dat al begint bij de eerste controle; het informeren naar je algemene gezondheid, eventuele voorgaande zwangerschappen en andere zaken. Als er tijdens de zwangerschap iets is waar je ongerust over bent (je bent bijvoorbeeld ziek of je denkt dat je blaasontsteking hebt o.i.d.) neem dan altijd contact op met onze praktijk. Wij kunnen dan als het nodig is gericht doorverwijzen naar een andere zorgverlener, of je geruststellen. Gedurende de zwangerschap zien we jullie een heel aantal keren op het spreekuur. We controleren of alles goed gaat met de moeder en het kindje in je buik. Als alles goed blijft gaan tijdens de zwangerschap met moeder en kind begeleiden wij je hele zwangerschap. Dat zelfde geld voor bij de bevalling. Als je ongecompliceerd bevalt helpen wij je bij een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis als jullie dat wensen. Als er wel extra medische zorg in de zwangerschap of bij de bevalling nodig is dan verwijzen we je naar het ziekenhuis, de gynaecoloog. In de kraamtijd helpen we jullie op weg naar het ouderschap. We verzorgen de kraamcontroles thuis in de kraamtijd in samenwerking met kraamzorg.

Onze werkwijze:

 

Als verloskundigen willen wij graag persoonlijke zorg bieden aan de zwangere en haar partner. Ieder mens is uniek en heeft dus individuele aandacht en zorg nodig. Het krijgen van een kind is een live-event, wat veel veranderingen in het leven met zich meebrengt. Een zwangerschap kan een ware zoektocht zijn naar jezelf, je kind en je eigen kracht. Daarom willen wij onze zwangeren en hun partners in hun gezinssituatie persoonlijk leren kennen. Wie is zij, wat wil zij, wat kan ze aan, zijn vragen die voor ons essentieel zijn. De ene vrouw gaat helemaal op in haar zwangerschap, de ander bekijkt het van een heel nuchtere kant. Het is ons streven om samen naar de bevalling toe te werken, in wederzijds vertrouwen. Door onze persoonlijke benadering hopen wij jouw vertrouwen in de zwangerschap, de bevalling en jezelf te vergroten.

doptone

We vinden het heel belangrijk “zorg op maat” te geven, waarbij de behoeften van onze cliënten en hun partners zwaar wegen. Zo kan iemand die zich zorgen maakt altijd bellen en indien gewenst ook vaker op controle komen. Of als je tussendoor eens een extra keertje het hartje wilt komen luisteren kan dat. Ook kunnen we op het spreekuur langere consulten reserveren als je meer tijd nodig hebt om iets te bespreken. Wij vinden dat we voor zwangeren veel tijd moeten maken en goed moeten luisteren naar ze, om elkaar zo beter te leren kennen. Zo willen we goede zorg leveren in plaats van het steeds vaker voorkomende “massaproductie draaien”, bij ons ben je geen ‘nummer’! We werken bewust in een klein team zodat je ons alle drie vaak op het spreekuur zult tegen komen. We rouleren de afspraken op het spreekuur bewust zodat je ons alle drie voor de bevalling hebt gezien. Dat vinden we zelf ook heel prettig. Als je liever een vaste verloskundige op het spreekuur wilt zien kan dat ook. Bij de bevalling kan het wel zijn dat er dan een van de andere verloskundige bij je komt. Ervaring leert ons dat dat meestal niet een probleem is. Zolang verantwoorde medische zorg maar gewaarborgd blijft kun je met ons alle kanten op.

Extra ondersteuning nodig?

Ter ondersteuning van de zwangerschap kunnen wij indien gewenst ook verwijzen naar andere zorgverleners zoals  accupunctuur, fysiotherapie, dieëtist, lactatiekundige, etc., met wie wij overleg hebben.

Tevens bieden we de mogelijkheid om een zwangerschapscursus te volgen. Harriët heeft de opleiding docent Hypnobirthing gedaan en kan op die manier koppels ondersteunen en voorbereiden op de bevalling. Als de baby is geboren kun je deelnemen aan de baby-cursus met Shantala babymassage technieken bij Maaike. Zo willen we ons zorgpakket steeds meer uitbreiden, ons vak is heel veelzijdig!