Omgaan met weeën/pijn tijdens de bevalling

 

Een bevalling gaat uiteraard gepaard met weeën en pijn. Hoe je de pijn gaat ervaren en of je de pijn aankunt is per vrouw verschillend. Het kan zijn dat je tijdens de zwangerschap al opziet tegen de pijn. Op het einde van de zwangerschap wordt echter de wens dat je kindje geboren wordt vaak steeds groter, waardoor de wens het wint van de angst.

“Onderschat nooit de kracht van je eigen lichaam, je kunt veel meer aan dan je ooit had gedacht!”

Tijdens onze voorlichtingsavonden hebben wij het ook over de weeën en hoe hier mee om te gaan. Voor iedere zwangere is dit verschillend, maar een paar algemene tips hoe je met weeën om kunt gaan en de juiste bevalhormonen kunt stimuleren volgen hieronder:

  • Zorg voor een prettige omgeving waar je gaat bevallen; een plek waar jij je veilig voelt en met de mensen die jij er graag bij wilt hebben. Mits medisch verantwoord kan dit thuis of in het ziekenhuis zijn.
  • Probeer je te concentreren op jezelf en rustig te blijven. Geef laagdrempelig aan je omgeving aan wat je prettig of niet prettig vindt. Als je van te voren hier al ideeën over hebt kun je een bevalplan maken.
  • Probeer niet te vechten tegen de pijn maar probeer je te realiseren dat je de weeën en de pijn die ze veroorzaken, nodig hebt om je kindje geboren te laten worden. Meestal betekent meer pijn ook dat je bevalling sneller gaat. Probeer, ook als dit niet altijd even makkelijk is, dit positief te benaderen.
  • Een wee duurt meestal niet langer dan 1 minuut. Houdt in gedachten dat je tussendoor in de weeënpauze weer kunt ontspannen en probeer dan ook je rust weer te vinden.
  • Om te ontspannen kun je bijvoorbeeld onder de douche of in bad gaan. Zorg dat je voldoende warm bent en als je het lekker vindt kun je je (onder)rug of benen laten masseren.
  • Blijf niet te lang in één en dezelfde houding maar wissel houdingen eens af.
  • Zorg voor aangename, rustige muziek tijdens de bevalling. Muziek kan enorm afleiden van de pijn, je helpen te ontspannen, of helpen om in een bepaald ritme je wee op te vangen. Maak evt. een playlist aan op je telefoon/iPod.
  • Meestal bouwt de pijn zich op tijdens de bevalling, hierdoor groei je er dan ook een beetje in mee. Als er vooruitgang in de bevalling is kun je de pijn ook makkelijker accepteren. Probeer de bevalling aan te gaan en te kijken wat jij kunt. Je kunt meer dan jezelf denkt en probeer het geloof in je eigen kracht vast te houden.
  • Soms kan ook een Tens apparaat goed helpen om de weeën beter op te kunnen vangen. Zie voor meer informatie www.geboortetens.nl geboortetens[1] Ook kun je hier een filmpje bekijken.

 

Medicinale pijnstilling

Tijdens de bevalling is pijnstilling mogelijk in het ziekenhuis, maar daar zitten wel de nodige voor- en nadelen aan. Het betreft dan de ruggenprik (epidurale anesthesie), een infuus met pijnstilling (remifentanyl) of een injectie met pijnstilling (pethidine). Hierover vertellen we meer tijdens de voorlichtingsavonden. Voor meer informatie hierover: klik hier

Als jij behoefte hebt aan pijnstilling zullen wij je hierin natuurlijk steunen en de benodigde stappen ondernemen.

Een bevalling waarbij geen medische ingrepen nodig zijn heeft de minste risico’s voor moeder en kind. We doen er alles aan om het spontane verloop van de bevalling te bevorderen. We begeleiden je tijdens de ontsluiting en tijdens het persen en bewaken het verloop van de bevalling. Je kunt zelf kiezen in welke houding je wilt bevallen. Indien er zich complicaties voordoen, dan zullen we de hulp van de gynaecoloog inschakelen. Na de bevalling blijven wij ook nog enkele uren bij jullie om te helpen en te zien of alles goed gaat. Wij willen jullie echt tot steun zijn.

Zie je op tegen de bevalling of wil je graag nog eens het een en ander met ons bespreken met betrekking tot je bevalling, geef dit dan aan tijdens het spreekuur en schrijf een geboorteplan. Uiteraard nemen we dan de tijd om dit met elkaar door te nemen.

Ter voorbereiding raden we aan de volgende film over baringspijn te bekijken van onze beroepsvereniging:  klik hier