Praktische tips in de zwangerschap
Kraamzorg:
Het is raadzaam om je op tijd in te schrijven voor kraamzorg. In de regel is het fijn als je bent ingeschreven voor 12 weken. Kies je voor een ZZP’er dan is het zelfs slim om zo vroeg mogelijk in te schrijven omdat die minder mensen aannemen. Het is praktisch om een bureau te kiezen in deze regio (bijvoorbeeld o.a. Kraamzorg Noord Holland, De Kraamvogel, Regio kraamverzorging, Kraamzus, Kraamzorgpartners, Kraamwijs, Kraamzorg Langedijk, Kraamzorg Mammaloe). Overleg eventueel met ons.
Erkennen:
Mannen / partners worden alleen de wettelijke vader als ze getrouwd zijn met de moeder. Als je niet getrouwd bent is het verstandig de “erkenning van de ongeboren vrucht” ongeveer halverwege je zwangerschap te regelen door samen met je partner naar de burgerlijke stand te gaan van jullie woonplaats. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een “Akte van erkenning” op. Door erkenning krijgt je kind erfrecht. De vader heeft dan ook het recht en de plicht het kind te onderhouden. Dat zegt overigens niets over het omgangsrecht. Na de bevalling kan je partner aangifte van de geboorte doen. Als jullie wensen dat de baby de achternaam van de partner krijgt zul je moeten erkennen. Regel je het erkennen niet dan zal je als net bevallen moeder zelf de aangifte moeten doen, binnen drie werkdagen na de bevalling. Ook is het dan zo dat de baby de achternaam van de moeder krijgt. Voor ieder volgend kind moet de erkenning opnieuw geregeld worden.
Geregistreerd partnerschap:
Wanneer u een geregistreerd partnerschap bent aangegaan gelden dezelfde voorwaarden als bij gehuwde ouders. De man staat automatisch in familierechtelijke betrekking tot het kind. Er hoeft dus geen akte van erkenning worden opgemaakt.
Voogdij:
Het is verstandig om de voogdij te regelen. Het kind blijft dan goed achter als je beiden komt te overlijden. Er kunnen dan ook geen problemen ontstaan en je hebt zelf bepaald waar je kind naar toe gaat als je er niet meer bent. Voogdij regel je in een testament of een notariële akte. De voogd moet naar het kantongerecht komen om aan te geven of hij of zij akkoord gaat. Is er geen voogd, dan beslist de kantonrechter bij wie het kindje wordt ondergebracht.
Kraampakket:
Voor de bevalling en de kraamperiode heb je een kraampakket nodig. In dit pakket zitten alle benodigdheden voor verloskundige en kraamverzorgende. Veel zorgverzekeraars bieden je in hun polis een gratis kraampakket aan. Als je de verzekeraar belt voor de kraamzorg-aanvraag kun je ook dit pakket bestellen. Indien je hier niet voor verzekerd bent kun je zelf een kraampakket aanschaffen. (zie voor de inhoud van een kraampakket het kopje thuisbevalling).
Bedverhogers en ondersteek:
Voor de bevalling en de kraamperiode moet jullie bed op bedverhogers staan. Deze “klossen” kun je lenen bij de thuiszorgwinkels. Ook een steek kun je daar lenen. Je kunt klossen en steek ophalen vanaf 36-37 weken zwangerschap.
- Thuiszorgwinkel Alkmaar: Frederik Hendriklaan 3, 1814 JM, Alkmaar, 072-750 16 20
- Thuiszorgwinkel Schagen: Zuiderweg 21, 1741 NA, Schagen, 0900-5206706
Tas voor het ziekenhuis:
(bij ongeveer 36 weken klaarzetten)
- Voor de moeder: kleding tijdens de bevalling, royale onderbroeken, toiletspullen, slippers en badjas.
- Voor de baby: setje kleding (zie bij praktische zaken bevalling), dekentje, babyjasje, muts, Maxi-Cosi.
- Voor de partner: evt schoon ondergoed en t-shirt, toiletspullen (in geval je een nacht moet blijven)
- Algemeen: mapje zwangerschapspapieren, verzekeringspasje, identiteitsbewijs, fototoestel (+batterijen, laders), eventueel fruit, dextro, ander eten / drinken (naar eigen behoefte), telefoonnummers van mensen die je na de bevalling wilt bellen.
Het is niet nodig om luiers, maandverband, celstofmatjes, flesvoeding, handdoeken enz. mee te nemen naar het ziekenhuis, dat is daar ruim aanwezig.