Als je je eerste kind verwacht dan zul je het ongeveer bij 20 weken voor het eerst voelen bewegen. Soms wat eerder maar wanneer de placenta aan de voorkant van de baarmoeder zit, wat later. Bij volgende zwangerschappen kan het ook eerder zijn, omdat je het voelen van leven dan makkelijker herkent. In het begin voel je nog niet iedere dag leven.Verderop in de zwangerschap moet je de baby iedere dag voelen. Eens een dagje wat minder leven heeft er vaak mee te maken dat je zelf wat drukker bent geweest. Ook kan het zijn dat je kindje anders is gaan liggen.
Aan het eind van de zwangerschap kan het leven voelen ook wat anders aanvoelen dan je gewend bent. De baby krijgt immers minder plek. Het schoppen verandert in langs de buikwand schuiven. Ook kun je het voelen wanneer je kind de hik heeft.
Als je je kind een tijd niet hebt gevoeld, dan is het verstandig om hier even de tijd voor te nemen. Neem rust, ga een uur of 2 op je zij in bed liggen en adem diep in en uit naar je buik toe. Vaak “komt” je kind dan weer doordat je buik dan goed ontspant. Ook een warm bad kan helpen om goed te ontspannen.
Ieder kind heeft ook zijn eigen manier van bewegen. Het kind heeft wakkere en slaapmomenten. Als moeder weet je wat normaal is voor jouw kind. Je kunt de bewegingen van jouw kind dus ook niet vergelijken met de bewegingen van het kind van iemand anders. Ook kun je zelf verschillen opmerken tussen je eigen kinderen als je vaker zwanger bent geweest.
Is het voor jouw gevoel abnormaal rustig is in je buik, of je bent gewoon ongerust over het ‘leven-voelen’ dan is het altijd een reden om contact met ons op te nemen. Je moet dan ook zeker bellen als je je kind al een langere periode aan een stuk niet meer hebt gevoeld, ondanks dat je rust hebt genomen.
Voor meer informatie over het bewegen van je kindje: kijk naar de folder “Je baby voelen bewegen” van onze beroepsvereniging www.deverloskundige.nl