Tips voor hoogzwangere dames en (thuis) bevallen met warm weer:

Over het algemeen heeft iedere bevallende vrouw het erg warm tijdens de bevalling. Dus of het jaargetijde er nou zo toe doet is de vraag…  Er zijn vrouwen die ook in een bloedhete zomer steenkoude voeten hebben tijdens de bevalling en zelfs met dikke sokken aan bevallen. Toch kan een hete zomer niet prettig zijn als je hoogzwanger bent of gaat bevallen. Hieronder hebben we tips voor jullie opgesomd; het is niet de bedoeling dat je alles gaat aanschaffen maar misschien spreekt iets je aan:

 • Vin/ventilator voor op de bevalkamer. De vin kun je beter niet direct op jezelf richten omdat je dan door je transpiratie ook weer snel erg kunt afkoelen. Hij kan wel indirect de ruimte verkoelen. Als de baby net geboren is en nat op je buik ligt moet de vin wel uit.
 • Veel drinken, het liefste water. Tijdens de bevalling is het soms handig om je drinken in een anti-lek-tuitbeker te doen als je ligt. Of zorg dat je rietjes in huis hebt.
 • Waterijsjes of ijsblokjes om te zuigen. Ook heel prettig tijdens de bevalling als je een droge mond krijgt van het ademen. Een waterijsje met een stokje kun je gemakkelijk in een glas zetten als er weer een wee komt.
 • Watermeloen uit de koelkast is lekker fris. Snijd een hele meloen in stukjes en bewaar het koud in een vershouddoos in de koelkast. Dan kun je er steeds uit snoepen. Tijdens de bevalling is het ook licht verteerbaar en de suikers geven extra energie.
 • Zet een stapeltje washandjes en teiltje klaar voor tijdens de bevalling. We kunnen koude washandjes gebruiken voor je voorhoofd en nek om af te koelen. Ook gebruiken we vaak warme washandjes tijdens het persen om de spanning op de onderkant te verlichten.
 • Een plantenspuit of sproeiflesje voor je gezicht kan heerlijk zijn.
 • Zoek de koelste kamer van het huis op, ook al is dat niet je slaapkamer, bevallen kan overal…
 • Douche wat vaker en lekker koel. Ook een voetenbadje (met bruisbal of verkoelende eucalyptus) kan gezwollen warme voeten verlichten. Er zijn ook verkoelende voetengels te koop. Heb je al kinderen? Zet dan een kinderbadje in de tuin en kruip er bij in!
 • Insmeren met aftersun of mentholgel kan ook wat verkoelen maar werkt voor beperkte duur. Soms is het net lang genoeg om in slaap te vallen. Ook tijgerbalsem op je voorhoofd/slapen kan erg verfrissend werken.
 • Zorg voor een losvallend hemdje om gemakkelijk aan en uit te kunnen schieten tijdens de bevalling. Zit luchtig en is gemakkelijk als je af en toe onder de douche wil springen.
 • Rust overdag zo veel mogelijk in een koel huis en doe eventueel ’s avonds een klusje als het afkoelt.

Er is ook een groot voordeel aan bevallen in de zomer: Je kindje mag sneller naar buiten en wandelen na de kraamtijd is ook veel plezieriger!