Wat fijn dat jullie kindje er nu is. Van harte gefeliciteerd! Zo samen zijn is heel bijzonder, maar ook spannend. Daarom hebben we hier voor jullie een aantal praktische adviezen genoteerd voor de eerste nacht/dag(en).
De baby
Als je baby net geboren is, is het fijn om je baby bij je in de buurt te hebben. Zo kun je ook in de gaten houden hoe het met je kindje gaat. Direct na de geboorte is je baby vaak een poosje klaarwakker. Dit is een prachtig moment voor de eerste kennismaking. De baby reageert op je geur, stem en ritme van je ademhaling. Door het vast te houden, zachtjes te strelen en te praten kun je jullie kindje gerust stellen. Soms is het nog lastig vast te stellen waarom een baby huilt. Huilen is een vorm van communicatie. Het kan zijn dat je kindje honger heeft, een vieze luier heeft, moe is, contact wil of zich niet lekker voelt. In de komende tijd ga je dit steeds beter herkennen en is het in het begin ook een kwestie van uitproberen waar je kindje behoefte aan heeft. Uiteindelijk zullen jullie diegene worden die hem het beste gaan begrijpen. Liefde geven en rustig blijven is natuurlijk altijd goed.
Borstvoeding:
Als je borstvoeding geeft is het belangrijk om zo snel mogelijk na de bevalling je baby aan te leggen. Bij smakbewegingen of zoekbewegingen van je kindje (je kindje draait dan zijn hoofdje opzij) kun je jullie kindje aanleggen. Als je kindje veel slaapt en niet wil drinken, is dat in de eerste nacht nog helemaal niet erg. Een baby moet soms ook nog bijkomen van de geboorte en heeft natuurlijke reserves voor de eerste dagen.
Misselijk:
Je kindje kan nog wat misselijk zijn. Dit komt omdat het wat slijm of ingeslikt vruchtwater kwijt moet. Je kunt het hierbij helpen door het op zijn zij te leggen en een strijkende beweging over het ruggetje te maken (van onder naar boven). Ook kun je met een gaasje om je vinger het mondje leeg maken. Als je denkt dat je kindje het er benauwd van heeft, leg dan je kindje met zijn buik op je onderarm met het hoofdje omlaag en klop voorzichtig op de rug. Neem contact met ons op als dit niet helpt. Soms spuugt je baby een beetje bruinrood bloed of slijm, dit komt doordat het dan bij de bevalling een beetje bloed heeft ingeslikt en hier misselijk van is. Bij veel helderrood bloedverlies bel je ons.
Temperatuur:
Zorg dat je kindje het lekker warm heeft. Controleer regelmatig de temperatuur en schrijf die op. De normale temperatuur is tussen de 36,5 en 37,5 graden. Door een mutsje op te doen of een extra dekentje (liefst wollen) kun je zorgen dat je kindje het wat warmer krijgt. Zorg ervoor dat de omgeving lekker warm is. Leg regelmatig een warme kruik in het bedje. Zorg ervoor dat de kruik goed gesloten is en leg de kruik in een kruikenzak aan het voeteneinde met een laag tussen het kindje en de kruik (bijvoorbeeld tussen de dekens of met een opgerolde katoenen luier ertussen). Aan het einde van de nacht (Zo tegen 6 uur) is de nacht op zijn koudst. Zorg ervoor dat er tegen die tijd nog een lekker warme kruik in het bedje ligt.
Als je kindje het warm heeft kun je wat luchtige kleding aan doen en hem wat vaker aan de borst leggen of wat voeding geven als je flesvoeding geeft.
Het is overigens wel normaal dat je kindje de eerste tijd nog een beetje schommelt met zijn temperatuur.
Luiers:
Het is belangrijk om te weten of je kindje plast en ontlasting heeft gehad. Bewaar de luiers totdat de kraamverzorgster ze kan zien. De eerste ontlasting van de baby noemen we meconium en is heel donker en plakkerig. Doe bij het verschonen van de baby wat zalf op de billetjes zodat je voorkomt dat het meconium aan de billetjes gaat zitten.
Ademhaling:
Pasgeboren baby’s ademen nog onregelmatig. Soms ademen ze een poosje heel snel en daarna kan het zijn dat je bijna geen ademhaling ziet of hoort. Ook kan het zijn dat je kindje zucht. Dit is normaal. Je kindje hoort niet te kreunen en moet een gezonde, normale huidskleur hebben. Bel ons als je hier zorgen over hebt.
Rooming-in:
Uit bovenstaande tips blijkt wel dat het prettig kan zijn om je kindje in de buurt te hebben. Laat het dan wel in zijn eigen bedje in de buurt van jullie slapen, het liefste in jullie slaapkamer. Zo kun je goed het kindje in de gaten houden, hoor je ook smakgeluiden (teken dat de baby wil drinken) en hoef je zelf ook niet steeds uit bed te komen.
De moeder
Als je net bevallen bent, gebeurt er veel met je op emotioneel en lichamelijk gebied. Je lichaam en geest hebben net een topprestatie geleverd. Je lijf voelt weer heel anders aan. Doe lekker rustig aan en neem de tijd om te herstellen. Het is heel normaal als je niet meteen in je goede doen bent. Er zijn een aantal zaken die je in acht moet nemen:
Plassen:
Het is belangrijk dat je na de bevalling zo snel mogelijk probeert te plassen. Drink goed om je vochtverlies van de bevalling weer aan te vullen en weer te kunnen plassen. Doordat er veel in je buik is gebeurd, is het gevoel om te plassen er niet altijd weer meteen. Ga dit regelmatig proberen en bel ons indien je niet binnen 6 uur hebt geplast. Het kan erg prettig zijn om onder de douche te plassen. In het begin kan het plassen nog branderig zijn en het lauwe water verzacht dan en verdunt meteen je urine een beetje waardoor het minder gevoelig is. Omdat jij je nog zwak kunt voelen na de bevalling, is het verstandig om iemand in de buurt te hebben als je naar het toilet gaat of gaat douchen.
Bloedverlies:
Na de bevalling is je bloedverlies nog wat aan de ruime kant. Hou in de gaten hoeveel en bewaar eventueel je verbanden om deze te kunnen laten zien bij twijfel. Als je gaat staan of verliggen kan het zijn dat je ineens een golfje verliest. Dit is normaal. Je kunt ook een stolsel verliezen en die kunnen best flink zijn (soms ter grootte van een vuist). Het mag niet zo zijn dat je veel stolsels verliest of het gevoel hebt dat je bloed blijft stromen. Ga dan liggen en bel ons!!
Rusten / Slapen:
Na de bevalling is je lijf vol met adrenaline. Probeer ’s nachts te slapen, maar het kan heel goed dat dit niet meteen lukt. Je bent moeder geworden en er is zoveel gebeurd de afgelopen tijd. Probeer er samen nog even over te praten en ga lekker liggen. Probeer wat te ontspannen, ook dan rust je.
Naweeën:
Na de bevalling kun je last hebben van naweeën. Deze zorgen ervoor dat je baarmoeder weer samenkrimpt en het bloedverlies minder wordt. Tijdens het voeden kun je de baarmoeder voelen samentrekken. Als het erg pijnlijk voor je is, mag je paracetamol gebruiken tegen de pijn. Een volle blaas kan ook zorgen voor naweeën, probeer daarom bij naweeën ook even te plassen.
Als je vragen hebt of je maakt je zorgen, kun je altijd de dienstdoende verloskundige bellen!
Overige regelzaken in de kraamperiode: kijk onder “Praktische tips in de kraamtijd”
Voor meer informatie kun je de folder van onze beroepsvereniging lezen, klik hier. Of klik hier voor de patientveiligheidskaart van de kraamperiode.