BLOG: Corona 03-03-20

Beste zwangeren, partners en andere belanghebbenden,

Hierbij willen wij jullie informeren over de ontwikkelingen rondom het Coronavirus.                         Gezien de recente ontwikkelingen hieromtrent hebben wij besloten voorlopig de onderstande adviezen te geven. Hierbij houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM, KNOV, GGD en NHG. Wanneer er veranderingen zijn in deze richtlijnen, wanneer de richtlijnen aangescherpt worden, zullen we jullie opnieuw berichten hierover. Houdt onze website en sociale media kanalen dus goed in de gaten.

Hoe verspreidt het virus zich?
– Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet zweven, maar dalen snel neer. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden.
– Omdat het virus zich via ‘vieze’ handen (na “hand voor je mond!”) kan verspreiden, is regelmatig handen wassen een goede maatregel om verspreiding te voorkomen.
– Mondkapjes helpen niet omdat ze mond en neus niet volledig afsluiten.

Moet een zwangere vrouw zich extra zorgen maken?
Nee. De infectie met het nieuwe coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover tot nu toe bekend, is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Kan een ongeboren baby het krijgen?
Het er tot nu op lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is. Dit is gebleken uit een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest (bron: medische vakblad The Lancet).

Is er risico voor een pasgeboren baby?
De ziekte is overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.

Hygiene (schoon blijven):
• Was je handen regelmatig (zie instructiefilmje).
• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
• Gebruik papieren zakdoekjes.
• Het wordt afgeraden een hand te geven.

Kraambezoek:
Het is belangrijk dat het kraambezoek zich houdt aan hygiënemaatregelen. Vraag zieke of verkouden mensen het kraambezoek uit te stellen.

Wanneer kom je NIET naar de verloskundigenpraktijk:
• Koorts (ten minste 38 graden Celsius; zorg daarom voor een thermometer in huis) én ten minste één van de volgende verschijnselen: hoesten, kortademigheid
• De klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio met wijdverspreide transmissie*.
• Meld je klachten bij je huisarts.

Hygiëne op de verloskundigenpraktijk:
We hebben besloten om voorlopig geen handen meer te schudden. We wassen extra vaak onze handen en zorgen dat deurknoppen en apparatuur die in aanraking komt met mensen wordt schoongehouden volgens de geldende richtlijnen.

Andere vragen over Coronavirus Covid-19
Neem contact op met het RIVM via 0800-1351. Voor vragen m.b.t. tot reisadvies zie de website van LCR en Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wij hopen dat we jullie hierbij voldoende geïnformeerd, maar ook gerustgesteld hebben. Bij zorgen mag je altijd contact met ons opnemen.

Bronnen: RIVM, KNOV, NHG, GGD.

* Risicogebieden: China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea en Iran, en in Noord-Italië de provincies Lombardije, Veneto, Emiglia, Romagna en Piëmonte.

Voor een instructiefilmpje over correct handenwassen: klik hier.