Fit-to-fly verklaring.

Met de komende vakantieperiode voor de deur ontvangen wij regelmatig vragen van zwangeren over het afgeven van een zogenaamde fit-to-fly verklaring.

Als verloskundige mogen wij geen fit-to-fly verklaring afgeven. Wij kunnen namelijk niet verklaren dat een zwangere gezond is om op een specifiek moment te vliegen.
Als verloskundige kunnen we wel verklaren dat een vrouw zwanger is, de uitgerekende datum noteren en of de zwangerschap normaal en zonder complicaties is verlopen tot op het moment dat we de zwangere voor het laatst hebben gezien (alleen als dat natuurlijk inderdaad zo was op dat moment).

Een zwangerschapsverklaring geeft geen garantie dat je mag vliegen. De vliegtuigmaatschappij bepaalt uiteindelijk of je mag vliegen of niet. De verklaring geeft ook geen garantie dat er niets kan gebeuren tijdens de vlucht. Wanneer er iets met een zwangere gebeurt tijdens de vlucht is de verloskundige in beginsel daarvoor niet aansprakelijk.

Vraag de vliegtuigmaatschappij welke eisen er worden gesteld. Dit is vooral belangrijk bij landen in Azië, Afrika, (Zuid)-Amerika. Verschillende landen en vliegtuigmaatschappijen hanteren verschillende regels m.b.t. zwangerschap en vliegen. We raden aan om een bestemming te kiezen waar ook goede medische voorzieningen zijn mocht er wel medische hulp nodig zijn. Neem ook altijd al je zwangerschapsgegevens mee op vakantie.

Uiteraard moet een zwangerschapsverklaring ondertekent zijn, een gescande handtekening (of kopie) is niet voldoende.