Oud & Nieuw!

OUDJAAR. Tijd om stil te staan bij wat 2015 ons bracht. Dankbaar zijn we voor de mooie mensen die in 2015 op ons pad kwamen. Bovenal zijn we dankbaar aan alle zwangeren en hun partners die we dit jaar hebben mogen begeleiden naar het ouderschap. De mooie gesprekken die we hebben gevoerd. De mooie momenten die we samen hebben mogen beleven. Dat we een kijkje mochten nemen in jullie levens. De veranderingen die jullie meemaakten in de zwangerschap en de tijd na de geboorte van jullie prachtige zoontjes en dochtertjes. Het hele groeiproces van “ouders worden” te mogen aanschouwen. Wat een voorrecht om daar elke keer weer getuige van te mogen zijn! Wat een prachtig vak hebben we dan toch. Maar ook de verdrietige momenten die je soms deelt met ouders: mensen die in 2015 hun kindje verloren of om een of andere reden afscheid moesten nemen van hun zwangerschap. Mensen die in 2015 hun zwangerschapswens (weer) niet in vervulling zagen gaan. Dat raakt ons natuurlijk, maar gek genoeg zijn er ook dan waardevolle gesprekken die we dan voeren…

Al onze collega’s met wie we in 2015 prettig samenwerkten. Huisartsen; Bij wie we spreekuur mogen draaien en zo elkaar laagdrempelig tegenkomen. Met wie we dan gemakkelijk kunnen overleggen en samen zo veel mogelijk zorg te bieden buiten het ziekenhuis. Fysiotherapeuten; Die voor zwangere dames zorgen, zodat ze iets prettiger door de zwangerschap heen lopen. Docenten van zwangerschapscursussen; Ze helpen zwangeren zich goed voor te bereiden op de komende bevalling. Kraamverzorgenden; die samen met ons aan het bed staan van bijna-moeders. Door hun aanwezigheid kunnen wij de bevalling thuis nog beter begeleiden. Kraamverzorgenden in de kraamweek: Door hun hulp en adviezen draait zo’n kersvers gezin toch veel prettiger. Jullie zijn onze ogen en oren in het gezin en laten het ons weten als er ergens extra aandacht voor nodig is. Gynaecologen in het ziekenhuis: Heel prettig als we gezamenlijk kunnen zorgen we voor de moeders en baby’s, dat onze zorg op een prettige manier wordt overgenomen wanneer dat nodig is. De mensen van het consultatiebureau; Jullie zorg sluit mooi aan als wij het afronden een dag of 10 na de bevalling. De ambulancebroeders; met wie we gezamenlijk bijscholingen hebben gedaan, waar we zo min mogelijk een beroep op willen doen maar die ons als het nodig is snel komen helpen. Zo vele collega’s in het werkveld, en dan hebben we het nog niet over de verpleegkundigen op de verloskamers, neonatologie, het maatschappelijk werk, coachen in de verloskunde, jeugdzorg, etc, etc…

We hielden in de zomer van 2015 een baby-fotoshoot op de praktijk; het was een succes! We kijken terug op een gezellige zondag met prachtige kinders en ouders, leuke kraampjes en uiteindelijk prachtige foto’s. Ook onze website kreeg een nieuw jasje, waar we heel trots op zijn.

NIEUWJAAR. Tijd om stil te staan bij wat 2016 mag brengen. We hopen dat er maar weer vele mooie, zeer gewenste, gezonde kinders geboren mogen worden bij lieve ouders. Juist ook bij mensen die dat in 2015 nog niet mochten meemaken…. Hopelijk brengt 2016 jullie ook het geluk!

Tevens willen we in 2016 onze nieuwe specialiteiten op de kaart gaan zetten; Harriët deed de opleiding Docent Hypnobirthing, Maaike deed de opleiding Docent Shantala Babymassage en Marij is de opleiding Verloskundig Homeopaat aan het afronden. We hopen in 2016 jullie daar ook mee van dienst te kunnen zijn en iets extra’s te kunnen bieden.

Het centrum van Warmenhuizen is op de schop. Ook het Medisch Centrum krijgt een stuk nieuwbouw voor de huisartsen. Het is nu nog een rommeltje buiten maar het zal het komende jaar zeker een mooier aanzicht worden. We gaan zelf ook onze ruimte in het Medisch Centrum een opknapbeurt geven. Fijn om weer te gaan werken in een frisse ruimte. Een feestelijke opening zal zeker volgen, waarschijnlijk weer in combinatie met een fotoshoot…

We blijven het komende jaar ook zo nu en dan studenten begeleiden. We hopen ze op weg te helpen naar een mooi beroep! Wellicht geven wij ze iets mee waar ze, in een steeds meer gemedicaliseerde maatschappij, nog eens aan terugdenken… Want zwanger zijn en bevallen blijft voor ons in 2016 ook nog steeds een normaal, gezond, fysiologisch, en logisch proces! Vrouwen zijn er voor gemaakt en kunnen dit proces heel goed aan. We hopen vrouwen met hun partner te blijven stimuleren om eigen keuzes te maken ten aanzien van hun wensen. Wij zijn er in 2016 om jullie bij te staan, te coachen, te controleren, adviseren en te informeren. Het is aan jullie om te bepalen wat jullie daar van oppikken, van aannemen, en mee besluiten te doen. Het liefst in samenspraak en met wederzijds respect.

Kortom, genoeg te doen weer in het komende jaar! We wensen iedereen een gezellige avond toe. (Houd rekening met een langere aanrijtijd rond de jaarwisseling als je ons nodig hebt.) En natuurlijk voor iedereen een bijzonder, vruchtbaar, verwonderlijk, dankbaar en liefdevol 2016!

Marij, Harriët en Maaike.